Blog

  • 20.02.2023 18:01

    Cum au trecut anii

     

     

    Și acum prezint succint ce a urmat după descrierile din postările cuprinse in postarea din blogul precizat. În Noiembrie 2014 am avut o operație de implant de cristalin artificial la ochiul drept, în urma căreia mi s- a rezolvat problema cataractei și de la al doilea ochi. În Noiembrie 2015 soția a suferit o fractură a humerusului drept, urmată de o intervenție chirurgicală. În Octombrie 2017, în urma unei căzături, soția a suferit o fractură orbito- zigomatică rezolvată tot printr- o operație. În Iulie 2018 am fost internat la spitalul Colentina pentru confirmarea unui diagnostic stabilit de medicul specialist. În August 2019 soția a avut o operație de implant de cristalin la ochiul drept. Una din reușitele mele din perioada 2019 a constat în contribuția la realizarea cărții lui Nicky Dăscălescu, întitulată ”Catalogul studențesc”

    Nu am crezut vreodată că aici voi ajunge. Prin Decembrie 1989 m-am intalnit cu informatica, târziu dupa formarea profesională ca inginer constructor. Deja contribuisem la construcția a 2 baraje în arc înalte de 50 m pe valea Latoritei, afluent al Lotrului. Lucram de peste 10 ani în proiectare. Tot ce am învățat în IT mi-a folosit în activitatea de elaborare, pe calculator, a proiectelor de analiză a comportării construcțiilor hidroenergetice. Am început cu un calculator CoBra ( o copie brașoveană a lui Sinclair ZX Spectrum), echipat cu Z80 care rula sub CP/M și am trecut pe rând pe mașinile echipate cu Intel 286, 386, 486, Pentium, până la un Dual Core i3.

     

    Fiecare dintre aceste pc- uri având instalate sistemele de operare și softurile existente la vremea respectivă în România. Acasă am avut un HC80 care m-a costat trei salarii la vremea respectivă (cu o tastatură mizerabilă), pe care l- a folosit și fiul meu. Apoi am primit, în timp, cinci calculatoare de la fiul meu (cu excepția ultimului), pe măsură ce își schimba pc- ul atât de necesar în profesia lui de it- ist. Astfel am pornit în 2008 cu un pc echipat cu AMD Duron 1212 MHz, memoria 384 Mb și am ajuns în 2018 la un pc echipat cu DualCore Intel Core i3- 3240, la frecvența de 3400 MHz, memoria 8 Gb. Sistemul instalat este un Windows 10 Professional 64 bites updatat succesiv de la v.18363 până la v.2004. Cu un scor bun unic , acest procesor poate gestiona cu ușurință majoritatea sarcinilor generale de calcul (conform testului online efectuat cu UserBenchmark).

    Pensionar fiind, mă rezum la navigare pe Internet, utilizare MS Office, VLC, Youtube, Facebook, folosirea unor clienți de e- mail, postări pe bloguri, up și download- ări pe nori, cât și utilizarea unor soft-uri de tip aplicație.

     

     

     

     

  • 20.01.2023 13:00

    Index T -Terminologie in domeniul energiei electrice și termice

     

    INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei ter

    Index T

    Termen

    Definitie

    Tarif de distributie

    Sistem de preturi reglementate structurate pe elemente de retea si niveluri de tensiune, pentru serviciul de distributie a energiei electrice.

    Tarif nodal de transport

    Sistem de preturi reglementate pentru serviciul de transport de energie electrica, bazate pe costuri marginale si diferentiate pe noduri ale retelei electrice de transport.

    Tarif pentru Operatorul de sistem

    Pret reglementat al serviciului de sistem (functional) prin care Operatorul de sistem isi acopera cheltuielile de functionare, de exploatare si de dezvoltare, fixe si variabile.

    Tarif pentru serviciile de transformare si/ sau conexiune

    Sistem de preturi reglementate si structurate pe niveluri de tensiune si elemente ale statiei electrice, pentru serviciile de transformare si/sau conexiune ale statiilor electrice.

    Tarif pentru serviciile Operatorului comercial

    Plata lunara reglementat platita de toti participantii la piata pentru activitatea de administrare a pietei angro de energie electrica.

    Timpul mediu de intrerupere (TMI)

    Parametru de performanta care se calculeaza in felul urmator:

    [minute/an]

    unde:

    - EN este energia nelivrata datorita intreruperilor serviciului de transport, in MWh/an;

    - EC - consumul anual net pentru sistemul electroenergetic (fara consumul propriu tehnologic), in MWh/an.

    Transportul energiei electrice

    Activitatea organizata pentru transmiterea energiei electrice de la producatori pana la instalatiile de distributie sau la instalatiile consumatorilor racordati direct la retelele de transport.

    Transportul energiei termice

    Activitate organizata pentru transmiterea energiei termice de la producatori la statiile termice ale distribuitorilor sau ale consumatorilor racordati direct la retelele de transport.

    Tranzit de energie electrica

    O tranzactie realizata in vederea transportului de energie electrica intre retele electrice de transport, in care:

    a) reteaua electrica de transport de origine sau cea de destinatie este situata in afara teritoriului Romaniei,

    b) efectuarea transportului implica utilizarea retelei electrice de transport si a cel putin alte doua retele electrice.

    Tranzactie

    Angajament comercial (contract) sau intelegere pe piata spot intre doi participanti la piata energiei electrice, valabil pe o perioada data, prin care unul se obliga sa vanda (produca) iar celalalt sa cumpere (consume) o cantitate prestabilita de energie electrica, la un anumit pret si in anumite conditii de plata.

    Taxa de putere

    Suma fixa, stabilita prin tarif, pe unitatea de putere contractata sau absorbita, pentru o anumita perioada de timp (luna sau an).

    Taxa de racordare

    Suma pe care o plateste anticipat un consumator pentru executarea instalatiei de alimentare si racordarea la reteaua furnizorului.

    Titular de autorizatie/ licenta

    Persoana juridica detinatoare a unei autorizatii/ licente eliberate de catre autoritatea competenta.

    Treapta de dispecer

    Organ operativ avand, prin atributiile sale, autoritatea de conducere operativa asupra unor echipamente si instalatii din SEN si comanda operativa a acestora.

    Turbina de cogenerare

    Turbina de contrapresiune sau turbina de condensatie cu prize fixe si / sau reglabile din care se extrage abur pentru livrarea de energie termica unui consumator de tip industrial, agricol sau urban.

    Index U

    Termen

    Definitie

    Unitate de producere

    Grupuri,centrale/amenajari hidroelectrice si grupuri, centrale termoelectrice pentru producerea energiei electrice.

    Unitate de producere dispe-cerizabila

    Unitate de producere a energiei electrice care poate fi programate pe piata angro si a carei capacitate se incadreaza in una din urmatoarele categorii:

    - grup, centrala/amenajare hidroelectrica, avand o putere intalatamai mare de 10 MW;

    - grup, centrala termoelectrica, avand o putere intalata mai mare de 20 MW;

    - grup apartinand unui autoproducator, avand o putere instalata mai mare de 10 MW, ce poate livra in SEN energie electrica;

    - grup apartinand unui producator independent, avand o putere instalata mai mare de 20 MW, ce poate livra in SEN energia electrica.

    Unitate de producere nedis-pecerizabila

    Unitate de producere a energiei electrice alta decat cea dispecerizabila.

    Unitati participante la piata

    Unitatile dispecerizabile, consumatorii eligibili si furnizorii.

    Utilizator de sistem

    Persoana fizica sau juridica care livreaza catre sau careia i se livreaza energie electrica sau termica dintr-un sistem de transport sau de distributie.

    Utilizator retea electrica de transport (RET)

    Producatori, furnizori, distribuitori, consumatori eligibili, orice persoana juridica care este racordata direct la RET, persoanele juridice care beneficiaza de tranzite de energie electrica prin RET.

    Index Z

     

    Termen

    Definitie

    Zi energetica

    Intervalul de timp de 24 ore cu incepere de la ora 4.00, ora oficiala a Romaniei. Coincide cu ziua de tranzactie.

    Zi financiara

    Orice zi in care bancile prin care opereaza participantii la piata sunt deschise pentru operatiuni financiare.

    Zi standard

    Zi caracteristica pentru consumul de energie electrica din S.E.N.. Deoarece cererea de energie electrica variaza sezonier si in cursul saptamanii, pentru fiecare luna din an vor fi definite patru zile standard diferite: luni si vineri (Zi Standard 1), marti-joi (Zi Standard 2), sambata (Zi Standard 3), duminica si sarbatorile legale, prevazute prin lege, (Zi Standard 4).

    Zona de protectie

    Zona adiacenta constructiilor si instalatiilor obiectivelor energetice extinsa, dupa caz, si in spatiu, in care se introduc restrictii sau interdictii privind regimul constructiilor si de exploatere a fondului funciar pentru asigurarea protectiei si a functionarii normale a obiectivului energetic.

    Zona de siguranta

    Zona adiacenta constructiilor si instalatiilor obiectivelor energetice extinsa, dupa caz, si in spatiu, in care se instituie restrictii si interdictii in scopul evitarii punerii in pericol a persoanelor, bunurilor si a mediului.

    Termen

    Definitie

    Zi energetica

    Intervalul de timp de 24 ore cu incepere de la ora 4.00, ora oficiala a Romaniei. Coincide cu ziua de tranzactie.

    Zi financiara

    Orice zi in care bancile prin care opereaza participantii la piata sunt deschise pentru operatiuni financiare.

    Zi standard

    Zi caracteristica pentru consumul de energie electrica din S.E.N.. Deoarece cererea de energie electrica variaza sezonier si in cursul saptamanii, pentru fiecare luna din an vor fi definite patru zile standard diferite: luni si vineri (Zi Standard 1), marti-joi (Zi Standard 2), sambata (Zi Standard 3), duminica si sarbatorile legale, prevazute prin lege, (Zi Standard 4).

    Zona de protectie

    Zona adiacenta constructiilor si instalatiilor obiectivelor energetice extinsa, dupa caz, si in spatiu, in care se introduc restrictii sau interdictii privind regimul constructiilor si de exploatere a fondului funciar pentru asigurarea protectiei si a functionarii normale a obiectivului energetic.

    Zona de siguranta

    Zona adiacenta constructiilor si instalatiilor obiectivelor energetice extinsa, dupa caz, si in spatiu, in care se instituie restrictii si interdictii in scopul evitarii punerii in pericol a persoanelor, bunurilor si a mediului.

    NDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

     

  • 22.11.2022 11:06

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

     

     

    INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

    Index S

    Termen

    Definitie

    SCADA

    Sistem informatic de monitorizare, comanda si achizitie de date a unui proces tehnologic/instalatie.

    Schema normala de functionare

    Schema electrica de conexiuni a echipamentelor si aparatajului primar dintr-o instalatie, retea sau sistem electroenergetic, inclusiv starea protectiilor prin relee si automatizarile de sistem aferente, aprobata de Operatorul de sistem pentru o perioada de timp determinata.

    Schema normala de functionare rezulta din activitatea de planificare operationala.

    Schema programata de functionare

    Schema electrica de conexiuni stabilita de Operatorul de sistem pentru a doua zi, tin⮤u-se cont de situatia energetica, retragerile din exploatare si indisponibilitatile din sistem.

    Scurtcircuit

    Legatura galvanica accidentala sau intentionata printr-o impedanta de valoare relativ redusa intre doua sau mai multe puncte ale unui circuit care, in regim normal, au tensiuni diferite.

    Sectorul energiei electrice si termice

    Ansamblul agentilor economici, al activitatilor si instalatiilor aferente de producere, transport, dispecerizare, distributie si furnizare a energiei electrice si termice, inclusiv importul si exportul energiei electrice, precum si schimburile de energie electrica cu sistemele electroenergetice ale tarilor vecine.

    Serviciu de distributie

    Serviciu care consta in exploatarea, intretinerea, dezvoltarea retelei de distributie in scopul transmiterii energiei electrice de la producatori/operator de transport/alti distribuitori la consumatorii finali, conform contractelor incheiate, in conditii corespunzatoare de siguranta si calitate.

    Servicii functionale de sistem

    Serviciile desfasurate de Operatorul de sistem in legatura cu asigurarea conducerii operative a SEN in conformitate cu prevederile Codului retelei de transport si cu respectarea Ordinii de merit.

    Serviciu public de distributie

    Activitate prin care titularului de licenta de distributie are obligatia de a asigura accesul reglementat la reteaua de distributie, in conditii nediscriminatorii pentru toti utilizatorii.

    Serviciu public de transport

    Activitate prin care titularul de licenta are obligatia de a asigura accesul reglementat la reteaua electrica de transport in conditii nediscriminatorii pentru toti participantii la piata energiei electrice precum si pentru alti consumatori racordati direct la reteaua electrica de transport.

    Servicii de sistem (tehnologice)

    Servicii asigurate de regula de catre producatori, la cererea Operatorului de sistem, pentru mentinerea nivelului de siguranta in functionare al sistemului energetic, precum si a calitatii energiei transportate la parametrii ceruti de normativele in vigoare.

    Serviciu de transport al energiei electrice

    Asigurarea transmiterii unei cantitati precizate de energie electrica activa intre doua sau mai multe puncte ale SEN, prin reteaua electrica de transport si indeplinind prevederile normativelor privind siguranta si calitatea.

    Serviciu de transformare si/sau conexiune

    Asigurarea modificarii nivelului de tensiune si/sau transmiterii unei cantitati de energie electrica pentru beneficiar, prin elementele componente ale statiei apartinand prestatorului.

    Sistem de alimentare centralizata cu energie termica - SACET

    Ansamblul instalatiilor si constructiilor destinate producerii, transportului si distributiei prin retele, transformarii si utilizarii energiei termice, legate printr-un proces comun de functionare.

    Sistem electroenergetic interconectat

    Sistem electroenergetic format prin interconectarea a doua sau mai multe sisteme electroenergetice care functioneaza in paralel.

    Sistem electroenergetic izolat

    Sistemul local de producere, transport, distributie si de utilizare a energiei electrice, care nu este interconectat cu SEN.

    Sistem electroenergetic national

    Ansamblul instalatiilor electroenergetice inter-conectate, situate pe teritoriul tarii, prin care se realizeaza producerea, transportul, distributia si utilizarea energiei electrice.

    Sistem pausal (pentru energie electrica, respectiv termica)

    Metoda de stabilire a consumului de energie electrica, in functie de puterea instalata si de numarul orelor de utilizare pe tipuri de receptoare electrice.

    Metoda de stabilire a consumului de energie termica, in functie de puterea termica calculata si de numarul orelor de utilizare pe tipuri de receptoare termice, de factorul de cerere sau de alte elemente derivate din acestea(nu are la baza masurarea prin contor).

    Sistem de telemasurare in retea

    Ansamblu de echipamente de masurare, prelucrare si transmitere a datelor care asigura concentrarea si prelucrarea informatiilor privind tranzactiile cu energie electrica pe conturul unei retele.

    Situatie de avarie in SEN

    Situatie in care, datorita defectarii unor instalatii si agregate energetice sau intreruperii intempestive a importului de energie electrica, nu se mai pot mentine parametrii principali in limitele normale de functionare a SEN .

    Situatiile financiare

    Cuprind (cu referire la activitatile ce fac obiectul Licentei precum si la cele pe care Titularul Licentei le desfasoara in afara Licentei) conturile anuale si notele la acestea. Situatiile financiare se depun, conform legii, la directia teritoriala a Ministerului Finantelor unde compania este inregistrata.

    SRR

    Statie de reducere racire a aburului.

    Stabilitate statica

    (Stabilitate la perturbatii mici)

    Capacitate a unui sistem electroenergetic de a ajunge intr-o stare de regim permanent, identic cu regimul initial sau foarte aproape de acesta, in urma unei perturbatii mici oarecare.

    Stabilitate tranzitorie

    Capacitate a unui sistem electroenergetic de a reveni la o stare de functionare sincrona, dupa una sau mai multe perturbatii majore.

    Standarde de performanta (cali-tate)

    Normele tehnice, economice si operationale cu caracter obligatoriu, referitoare la parametrii de calitate ai serviciului contractat.

    Stare critica

    Regim stationar in care instalatia electrica sau sistemul electroenergetic functioneaza cu parametrii in afara limitelor normale.

    Stare normala de functionare

     

    Stare de functionare care indeplineste urmatoarele criterii:

    - parametrii de functionare sunt parametri normali de functionare;

    - este stare sigura de functionare.

    Stare perturbata de functionare

    Orice stare diferita de starea normala de functionare.

    Stare sigura de functionare

    Stare de functionare in care sunt satisfacute criteriul de siguranta (n-1), criteriul de stabilitate statica si conditiile de stabilitate tranzitorie.

    Statie de primire

    Prima statie situata pe amplasamentul sau in vecinatatea amplasamentului unui consumator, care poate fi statie electrica de transformare sau de conexiuni, post de transformare sau tablou de distributie si care indeplineste simultan urmatoarele conditii:

    a) se afla pe traseul retelelor electrice de legatura dintre furnizor si consumator;

    b) prin intermediul acesteia se realizeaza nemijlocit alimentarea cu energie electrica a consumatorului;

    c) tensiunea primara sau tensiunea secundara a statiei este egala cu cea mai mare tensiune din instalatia de utilizare a consumatorului.

    Statie de transformare

    Instalatie electrica a carei functiune este de a transfera energia electrica intre doua retele de tensiuni diferite.

    Statie electrica

    Ansamblul de instalatii electrice si constructii anexe, destinat conversiei parametrilor energiei electrice si/sau conectarii a doua sau mai multor surse de energie electrica ori a doua sau mai multor cai de curent.

    Statie termica

    Ansamblul instalatiilor prin care se realizeaza adaptarea parametrilor agentilor termici la necesitatile consumului si prin intermediul caruia se alimenteaza cu energie termica unul sau mai multi consumatori. Statie termica poate fi: un punct de distributie, un punct termic, o statie centralizata pentru prepararea apei calde sau o statie de transformatoare de abur.

    Subconsumator

    Consumatorul de energie electrica sau termica care este alimentat de la un consumator, pe baza unui contract de furnizare energie electrica sau termica incheiat cu acesta.

    Subordonare operativa

    Relatie stabilita din punct de vedere operativ, intre treptele de dispecer, precum si intre treptele de dispecer si personalul de deservire operativa din centrale si statii electrice, in exercitarea autoritatii conducerii operative asupra instalatiilor si echipamentelor.

    Subventionare incrucisata

    Modalitate de subventionare care vizeaza transferurile de resurse provenite din vanzarile unor categorii de produse sau servicii ale unei intreprinderi pentru a sprijini activitatile acelei intreprinderi intr-o alta categorie de produse sau in alta zona.

  • 18.11.2022 23:58

    Cum am trecut de COVID

    Cum am trecut de COVID

    În perioada Iulie- August nu am avut activitate pe Internet din motive  de sănătate. Mai bine zis am suferit o infecție cu SARS- COV- 2. Abrevierea SARS-COV-2 se traduce prin coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, în timp ce COVID-19 este boala cauzată de acest virus. Odată cu răspândirea la nivel mondial, virusul a suferit mutații. Acestea sunt cunoscute sub denumirile de tulpina Alpha, Delta, Omicron și subvariantele, Omicron BA.2, BA. 3 etc. Aceasta este o caracteristică naturală a virusurilor, cu cât mai multe persoane sunt infectate, cu atât crește riscul ca virusul să sufere mutații. Testarea constituie singura metodă sigură pentru a putea face diferența între Covid-19 și răceală. Totodată, nu este exclusă nici situația în care persoana în cauză, simultan, poate avea Covid și răceală. Nu sunt vaccinat anticovid. Cele mai frecvente simptome pe care le-am prezentat:

    •  Febră
    • Tuse seacă
    • Oboseală
    • Diaree
    • Frisoane
    • Amețeli
    • Curgeri din nas
    • Pierderea apetitului

    Rezultatul Antigel  Rapid Test Device (nasal swab): pozittiv Temperatura:37,4-38,2

    Medicația: Paracetamol, Nurofen, Augmentin 500 mg 1/zi (7 zile), Linexim 1/zi, Molekin imuno 1/zi (10 zile), Aspenter 1/zi (14 zile). Dignostic: Infecție cu coronavirus SARS- COV 2.

    Deoarece nici după 10 zile, tusea nu mi-a trecut și am avut probleme seara la adormit am apelat la un consult la domiciliu acordat de un medic de la PULS. Diagnostic: Pneumopatie bazală stânga postcovid. Medicația: Cefort 1 grx2/zi la 12h i.v., Gentamicina 80mg 1 fiolăx2/zi i.v. la 12h, Vitamina C 750 1 fiolă/zi i.v., Fluimucil 3000 1 fiolă/2zi i.v. După 2 săptămâni, de la încetarea tusei un nou consult medical prin care mi s- a confirmat involuția pneumopatiei și am mai urmat o săptămână de medicație: Avelox 400 1 tab/24 h, Dexametazonă 8 mg, 1 tab cu o oră înainte de masa de seară. 

  • 04.07.2022 11:07

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

    INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

    Index R

    Termen

    Definitie

    Racord adanc de transport

    Linii si instalatii electrice de inalta tensiune cu functionare radiala care deservesc unul sau mai multi consumatori, aflate in administrarea Operatorului de transport si care:

    a) sunt integrate functional in reteaua electrica de distributie si,

    b) prin acord intre Operatorul de transport si Operatorul de distributie sunt exploatate de catre Operatorul de distributie.

    Racord termic

    Ansamblul instalatiilor prin care se face legatura dintre o retea de distributie primara si o statie termica/consumator termic.

    Rata de incasare

    Raportul dintre valoarea facturilor incasate si valoarea totala a facturilor de incasat, pe un anumit interval de timp, pentru energia electrica vanduta de furnizori.

    Raport de aprobare

    (Nota de fundamentare)

    Document atasat unei reglementari in care se precizeaza: cadrul legal si/sau intern pe baza caruia a fost intocmita reglementarea, scopul si domeniul de aplicare al acesteia, efecte scontate ca urmare a aplicarii reglementarii, conexiuni si implicatii cu alte legi si acte normative.

    Reabilitare

    Operatiuni efectuate asupra unor echipamente, instalatii sau ansambluri de instalatii energetice, dupa o perioada de functionare, cu scopul de a restabili caracteristicile tehnice si de eficienta ale acestora la un nivel comparabil cu cel initial (de proiect), dar fara modificarea tehnologiei initiale.

    Regim de cogenerare

    Regimul de functionare pentru turbina in care energia termica este produsa combinat si simultan cu energia electrica.

    Regim de condensatie

    Regimul de functionare pentru turbina cu abur in care se produce numai energie electrica.

    Regim de completare

    Furnizarea, de catre un titular de licenta, a energiei electrice solicitate de catre:

    - un alt titular de licenta, pentru a suplini orice reducere accidentala a disponibilitatii sale in furnizarea energiei electrice unor consumatori,

    - un consumator al sau, pentru a suplini deficitul aparut accidental intre necesarul total de energie electrica al acestuia si capacitatea sa ca autoproducator sau capacitatea unui alt titular de licenta de a-i furniza energia electrica in conformitate cu angajamentele contractuale existente.

    Regim de limitare sau de restrictie

    Situatie in care este necesara reducerea la anumite limite a puterii electrice absorbite de consumatori cu asigurarea puterii minime tehnologice de catre furnizor, pentru mentinerea in limite normale a parametrilor de functionare a sistemului energetic.

    Regimuri caracteristice de functionare pentru retele

    Regimuri frecvent intalnite in functionarea retelei si care prezinta interes pentru programarea sau analiza functionarii SEN, cum ar fi: varf seara sau gol noapte de iarna si de vara sau regimurile calculate pentru fiecare IBD al zilelor caracteristice.

    Reglaj primar (de frecventa)

    Reglaj automat descentralizat cu caracteristica statica, repartizat pe un numar mare de grupuri generatoare care asigura corectia rapida (in cel mult 30 secunde) a diferentelor intre productie si consum la o frecventa apropiata de valoarea de consemn.

    Reglaj secundar (frecventa/putere)

    Reglaj automat centralizat al frecventei/puterii de schimb pentru aducerea acestora la valorile de consemn in cel mult 15 minute.

    Reglementare (document)

    Norma/actiune cu caracter tehnic, economic, juridic sau comercial, emisa/realizata de autoritatea competenta, cu caracter obligatoriu.

    Restrictii de retea (congestii)

    Situatii care pot apare in exploatare, cand circulatia de putere intre doua noduri sau zone ale retelei este limitata din punct de vedere al normelor privind siguranta SEN, iar acest lucru are consecinte asupra modului in care urmeaza a fi dispecerizate unitatile de producere din cele doua zone.

    Rezerva “minut”

    Suma dintre rezerva de reglaj secundar, rezerva turnanta, rezerva tertiara rapida, consumul care, conform conditiilor contractuale poate fi intrerupt fara preaviz si puterea de rezerva contractata cu alte sisteme din interconexiune.

    Rezerva de stabilitate statica intr-o sectiune

    Diferenta intre limita de stabilitate statica in sectiune si incarcarea reala a sectiunii.

    Rezerva de reglaj primar

    Rezerva de putere care, la abaterea frecventei de la valoarea de consemn, poate fi mobilizata automat in 30 secunde si poate ram⮥ in functiune pe durata de minimum 15 minute.

    Rezerva de reglaj secundar

    Rezerva de putere electrica ce poate fi mobilizata automat intr-un interval de maximum 15 minute, la abaterea frecventei si/sau soldului puterii de schimb de la valoarea de consemn.

    Rezerva tertiara lenta

    Rezerva de putere asigurata de grupuri generatoare care au timp de pornire si preluare a sarcinii mai mic de 7 ore.

    Rezerva tertiara rapida

    Rezerva de putere asigurata de grupuri generatoare care sunt calificate pentru a realiza sincronizarea si incarcarea sarcinii in maximum 30 minute.

    Rezerva turnanta

    Diferenta dintre puterea disponibila a grupului in functiune si suma dintre puterea produsa, rezerva de reglaj primar si rezerva de reglaj secundar frecventa/putere a acestora.

    Retehnologizare

    Operatiuni de inlocuire a unor tehnologii existente, uzate moral si/sau fizic cu tehnologii moderne, bazate pe conceptii tehnice de data recenta, de varf, in scopul cresterii productiei, reducerii consumurilor specifice de energie, reducerii emisiilor poluante etc.

    Retea electrica de distributie

    Retea electrica de curent alternativ cu tensiunea cuprinsa intre 0,4 kV si 110 kV inclusiv, prin care se vehiculeaza puteri electrice de la nodurile sursa la punctele de racordare ale consumatorilor.

    Retea electrica de transport

    Retea electrica buclata de inalta tensiune de 220kV si mai mult, prin care se transporta la distanta puteri electrice importante.

    Retea termica

    Ansamblu de conducte, instalatii de pompare si de alte instalatii auxiliare, cu ajutorul carora se transporta continuu si in regim controlat energia termica de la producatori la consumatori.

  • 05.06.2022 08:59

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

    INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

    Index O

    Termen

    Definitie

    Obiectiv energetic

    Ansamblul instalatiilor, constructiilor si echipamentul aferent, care este proiectat sa produca, sa transporte, sa stocheze si sa distribuie energia electrica si/sau termica.

    Oferta de producere

    Oferta transmisa Operatorului comercial de catre producator prin care se precizeaza pentru fiecare dintre unitatile sale dispecerizabile: disponibilitatile orare si preturile de producere a energiei electrice, ofertele pentru servicii de sistem si modificari ale caracteristicilor statice si dinamice de functionare.

    Oferta de racordare

    Documentatie tehnico-economica ce cuprinde descrierea a minim unei solutii tehnice de racordare a unui consumator si estimarea costurilor necesare realizarii racordarii. Oferta se elaboreaza de regula de operatorul de distributie/transport la cererea furnizorului, iar in cazul in care nu este elaborata de operatorul de distribu-tie/transport trebuie sa cuprinda si acordul acestuia.

    Operatorul comercial

    Entitatea operationala a C.N. TRANSELECTRICA S.A. care asigura (mijloceste), pe piata energiei, incheierea aranjamentelor comerciale cu energie electrica, referitoare la cantitatile tranzactionate si la pret.

    Operator de distributie

    Entitate operationala care detine, exploateaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua electrica/termica de distributie.

    Operator de sistem

    Entitatea operationala a C.N. TRANSELECTRICA S.A. care asigura functionarea coordonata a instalatiilor de producere, transport si distributie (la tensiunea de 110 kV) a energiei electrice si termice, componente ale SEN.

    Operator de transport

    Entitatea operationala a C.N. TRANSELECTRICA S.A. care detine , exploateaza , intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport a energiei electrice.

    Operatiuni la termen (forward, futures, options)

    Operatiuni pentru care plata si livrarea valorilor negociate au loc la o data posterioara negocierii.

    Operatiuni la vedere (spot)

    Operatiuni pentru care plata si livrarea valorilor negociate se face in limitele unui timp maxim de 48 ore lucratoare.

    Ordinul de impartire a autoritatii de conducere operativa asupra instalatiilor

    Documentul prin care se stabileste autoritatea de conducere operativa asupra instalatiilor si modul de exercitare a acesteia.

    Ordine de merit

    Ordinea in care ofertantul producator de energie este luat in considerare de catre Operatorul comercial pentru acoperirea consumului de energie electrica.

    Nota: se stabileste in ordinea crescanda a preturilor de ofertare pentru centrale/grupuri a caror functionare nu este impusa de restrictiile de producere existente.

    Ore de gol ale SEN

    Ore ale zilei in care se realizeaza, pe ansamblul SEN, cele mai mici valori ale consumului de energie electrica.

    Ore de varf ale SEN

    Ore ale zilei in care se realizeaza, pe ansamblul SEN, cele mai mari valori ale consumului de energie electrica.

    Ore de varf de dimineata

    Orele de varf de sarcina ale SEN situate in cursul diminetii.

    Ore de varf de seara

    Orele de varf de sarcina ale SEN situate in cursul serii.

    Index P

     

    Termen

    Definitie

    Participant la piata

    Agent economic inscris la Operatorul comercial la una sau mai multe din categoriile: producator de energie electrica, cumparator de energie electrica, furnizor de servicii de sistem, precum si Operatorul de sistem, Operatorul de transport, Operatorul de distributie.

    Parametri normali de functionare a SEN

    Parametri care respecta simultan toate valorile limita de functionare de durata impuse de:

    - parametrii tehnici de calitate pentru serviciul de transport al energiei electrice;

    - Standardul de performanta pentru serviciul de furnizare a energiei electrice;

    - Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice.

    Performante de siguranta (ale sistemului electroenergetic)

    Capacitate a sistemului electroenergetic de a asigura alimentarea cu energie electrica a consumatorilor, in conditii normate de continuitate, intr-un interval de timp dat, cu respectarea standardelor de performanta.

    Perturbatie

    Modificare, de origine externa sau interna, care apare la un echipament sau intr-un sistem electroenergetic si care afecteaza starea normala de functionare.

    Perturbatie majora

    Scurtcircuite, declansari de linii, unitati de transformare sau grupuri generatoare, care determina abateri semnificative ale parametrilor de functionare ai SEN.

    PE

    Prescriptie Energetica

    Permis

    Act tehnic si juridic, emis de autoritatea competenta, prin care se autorizeaza o persoana juridica, romana sau straina, sa puna in functiune o instalatie de producere, transport, dispecerizare si distributie a energiei electrice si/sau termice.

    Piata angro a energiei electrice

    Piata pe care se tranzactioneaza energia electrica si serviciile aferente intre participantii la piata, de regula prin reteaua de transport si in cantitati apreciabile.

    Piata energiei electrice

    Piata pe care se tranzactioneaza angro si in detaliu energie electrica.

    Piata concurentiala

    Piata pe care energia electrica este tranzactionata prin contracte bilaterale negociate intre parti si prin licitatie (piata spot).

    Pierderi tehnice de energie

    Integrala in functie de timp, pe un interval determinat a diferentei intre puterea activa totala la intrarea si respectiv la iesirea dintr-o retea, dintr-o parte de retea sau dintr-un element de retea.

    Planificarea operationala

    Activitate const⮤ in planificarea de catre Operatorul de sistem, pe diferite orizonturi de timp (anual, semestrial, lunar), a schemei normale de functionare a SEN si a modului de echilibrare productie–consum, cu respectarea parametrilor tehnici de calitate si siguranta.

    Planul de Aparare a SEN impotriva perturbatiilor majore

    Masuri tehnice si organizatorice, cu rol de a impiedica extinderea perturbatiilor in sistem si de a limita consecintele acestora.

    Planul de restaurare a functionarii SEN dupa ramanerea partiala sau totala fara tensiune

    Procedura de revenire la starea normale de functionare dupa o cadere partiala sau totala a sistemului

    Portofoliu de capacitati de producere

    Turbogeneratoarele si/sau hidrogeneratoarele aflate in proprietatea si/sau gestiunea unui producator si care sunt cuprinse individual sau grupat in programul operativ al capacitatilor de producere.

    Piata reglementata

    Piata pe care energia electrica este tranzactionata prin contracte de vanzare / cumparare cu cantitati ferme si preturi fixe.

    Piata spot

    Componenta a pietei concurentiale pe care energia electrica este tranzactionata prin licitatie in timp real.

    Pretul marginal al sistemului

    Pretul ultimului kWh stabilit de ordinea de merit pentru acoperirea cererii de energie electrica in intervalul baza de decontare.

    Prag de eligibilitate

    Consumul mediu anual de energie electrica peste care un consumator poate solicita acreditarea ca eligibil.

    Pret mediu de furnizare

    Valoarea medie ponderata a preturilor medii obtinute de

    consumatorii finali de energie electrica.

    Pretul pietei

    Pretul marginal de sistem.

    Privatizare

    Proces de transfer al bunurilor si/sau serviciilor din proprietatea de stat in proprietate si exploatare privata.

    Probabilitatea de neacoperire a sarcinii

    Probabilitatea de neacoperire a vⲦului de consum in sistemul electroenergetic, cu puterea disponibila existenta, calculata pentru o perioada de un an.

    Valoarea normata a acestei probabilitati este aprobata de catre Autoritatea competenta pe baza propunerii fundamentate de C.N. TRANSELECTRICA SA.

    Producator de energie electrica si/sau termica

    Persoana juridica, titular al unei licente de producere a energiei electrice si/sau termice, avand ca specific activitatea de producere a energiei electrice si/sau termice in scopul vanzarii.

    Producator dispecerizabil

    Producator de energie electrica care detine sau exploateaza unitati de producere dispecerizabile.

    Producator independent de energie electrica si/sau termica

    Producator de energie electrica si/sau termica, care participa, in nume propriu la acoperirea cererii de energie electrica si/sau termica si care nu detine retele de transport/distributie.

    Producator nedispecerizabil

    Producator de energie electrica, care detine sau exploateaza

    unitati de producere nedispecerizabile.

    Programare operativa

    Elaborarea programului zilnic de functionare a instalatiilor de producere si transport precum si de manevre.

    Program de calcul al ordinii de merit

    Program pe baza caruia se stabileste ordinea de merit in fiecare interval baza de decontare in functie de cererea de energie electrica si oferta de productie si pret a produca-torilor participanti la piata.

    Program de simulare a costurilor de productie (PSCP)

    Program care, in functie de consumul de energie electrica prognozat pentru un interval de timp stabilit, indica cantitatea de energie electrica si costurile de producere al acesteia pentru fiecare unitate de producere.

    Program pentru determinarea pierderilor de energie electrica in reteaua de transport (PDPT)

    Program cu care se calculeaza circulatiile de putere activa si reactiva si pierderile in reteaua de transport aferente fiecarei configuratii a retelei si productiei de energie electrica livrata in SEN.

    Punct de delimitare

    Locul in care instalatiile consumatorului se racordeaza la instalatiile furnizorului si in care acestea se delimiteaza ca proprietate.

    Punct de masurare

    Locul de racordare a transformatoarelor de masurare la care este conectata aparatura si ansamblul instalatiilor care servesc la masurarea puterii si energiei electrice.

    Punere in functiune

    Totalitatea activitatilor prevazute de documentatia tehnica de proiectare si de reglementarile in vigoare pentru a demonstra ca echipamentul si sistemele tehnologice se comporta in limitele prevazute de proiect, in momentul in care se declara in functiune.

    Putere contractata

    Cea mai mare putere medie cu inregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenita prin contract, pe care consumatorul are dreptul sa o absoarba in perioada de consum, pentru fiecare loc de consum.

    Putere disponibila

    Puterea maxima pe care un grup generator o poate da cu respectarea conditiilor de siguranta mecanica si electrica.

    Putere instalata

    Valoarea puterii inscrise pe placuta indicatoare a unui grup de producere a energiei electrice si/ sau in documentatia tehnica emisa de fabrica constructoare.

    Putere la orele de varf de sarcina ale SEN

    Cea mai mare putere medie cu durata de inregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenita prin contract, pentru a fi absorbita de consumator la orele de varf ale SEN .

    Putere programata

    Puterea activa prevazuta a fi produsa pentru acoperirea consumului prognozat.

    Putere medie contractata

    Raportul dintre energia contractata intr-un interval de timp si durata acestui interval.

    Putere minima de avarie

    Puterea strict necesara consumatorului pentru mentinerea in functiune a agregatelor care conditioneaza securitatea insta-latiilor si a personalului.

    Putere minima tehnologica

    Cea mai mica putere – in regim de limitari – necesara unui consumator pentru mentinerea in functiune, in conditii de siguranta, numai a acelor echipamente si instalatii impuse de procesul tehnologic, pentru a evita pierderi de productie prin deteriorare.

  • 05.05.2022 11:09

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

    INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

    Index L

    Termen

    Definitie

    Licenta

    Actul tehnic si juridic emis de autoritatea competenta, prin care se acorda o permisiune unei persoane juridice, romane sau straine:

    - de exploatare comerciala a instalatiilor autorizate de producere, transport, stocare, dispecerizare, distributie si masurare a energiei electrice si/ sau termice;

    - de furnizare (comercializare) a energiei electrice sau termice .

    Licitatie de energie electrica

    Actiune prin care se stabileste pretul energiei electrice pe piata spot.

    Limita de stabilitate statica in sectiune

    Puterea activa maxima de calcul transferata printr-o sectiune a SEN, pentru care se pastreaza rezerva de stabilitate statica normata.

    Loc de consum

    Amplasamentul instalatiilor de utilizare ale unui consumator, inclusiv a subconsumatorilor sai, unde se consuma energia electrica sau termica furnizata prin una sau mai multe instalatii de alimentare. Un consumator poate avea mai multe locuri de consum.

    Liberalizare

    Proces ce urmareste deschiderea pietei si promovarea concurentei intre agentii economici din sectorul energiei electrice, producatori si furnizori.

    Index M

     


    Termen

    Definitie

    Mentenanta

    Ansamblul tuturor actiunilor tehnice si organizatorice care se executa asupra instalatiilor si componentelor acestora pentru mentinerea sau restabilirea capacitatii de a-si indeplini functia pentru care au fost proiectate.

    Metodologie

    Ansamblu de reguli si principii normative, emis de autoritatea competenta, aplicabil in solutionarea unor probleme specifice sectorului energiei electrice si termice.

    Monitorizare

    Masurare/ determinare continua a unor indicatori si raportare a acestora la un set de valori prestabilite, in scopul de a identifica deviatii sau exceptii de la rezultatele normale sau anticipate.

    Monopol natural

    Domeniu de activitate in care conditiile sunt de asemenea natura incat este mai economic sa se asigure un bun sau un serviciu necesar de catre o singura firma decat de mai multe.

     

    Index N

    Termen

    Definitie

    Nivel de siguranta

    Capacitatea de a asigura continuitatea in alimentarea cu energie electrica sau termica a consumatorilor, caracterizata prin indicatori (medii sau maximi, corespunzatori unui anumit nivel de risc) determinati in punctele de delimitare.

    Normativ de limitare

    Normativ de limitare, care cuprinde consumatorii principali pe transe de limitare si puteri reduse, aplicat in situatii exceptionale.

    Nod de injectie

    Statie electrica in care un participant la piata livreaza energie electrica in reteaua de transport.

    Normativ de deconectare manuala

    Normativ de deconectare manuala, cuprinde consumatorii principali pe transe de deconectare si puteri deconectate, aplicat in situatii exceptionale.

    Norma tehnica

    Instructiune scrisa, emisa de autoritatea competenta, cuprinz⮤ conditii tehnice ce trebuie respectate la proiectarea, verificarea , executarea, exploatarea, intretinerea si repararea unui sistem tehnic apartin⮤ sectorului energiei electrice si termice.

    Nota de fundamentare

    (Raport de aprobare)

    Document atasat unei reglementari in care se precizeaza: cadrul legal si/sau intern pe baza caruia a fost intocmita reglementarea, scopul si domeniul de aplicare al acesteia, efecte scontate ca urmare a aplicarii reglementarii, conexiuni si implicatii cu alte legi si acte normative.

    Nota de regularizare

    Nota intocmita de Operatorul comercial prin care se stabilesc:

    - cantitatea de energie vanduta sau cumparata suplimentar fata de contractele de portofoliu, platile asociate acesteia;

    - platile suplimentare sau incasarile pentru serviciile de transport;

    platile/ incasarile suplimentare pentru serviciile de sistem cumparate/ vandute, pe categorii de servicii;

    - suma totala ce trebuie platita pentru luna de contract si agentii economici intre care aceasta trebuie impartita.

    Nota finala de regularizare

    Nota de regularizare emisa de Operatorul comercial nu mai tarziu de 15 zile financiare de la sfarsitul lunii de contract.

    Nota initiala de regularizare

    Nota de regularizare emisa de Operatorul comercial nu mai tarziu de 5 zile financiare de la sfarsitul lunii de contract.

     

  • 05.04.2022 16:21

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

    Index G

    Termen

    Definitie

    Garantie financiara

    Raspunderea de plata asumata de o institutie specializata in numele unui participant la piata de energie electrica, care va efectua plati in cazul in care acel participant nu o poate face.

    Gestiunea energiei termice

    Totalitatea activitatilor de inregistrare si urmarire a livrarilor de agenti termici - abur, apa fierbinte si apa calda - la consumatorii finali, cu referire la cantitate, calitate, grad de asigurare conform prevederilor contractuale.

    Grad de asigurare in furnizare

    Nivel procentual de asigurare a energiei termice necesara consumatorului intr-un interval de timp, precizat in anexa la contractul de furnizare a energiei termice.

    Gradul de deschidere a pietei energiei

    Ponderea procentuala a consumului consumatorilor

    eligibili in consumul total (final) de energie electrica

    al tarii (realizat in anul precedent); se stabileste de

    Guvern.

    Grup (generator)

    Ansamblu de masini rotative destinat sa transforme energia de alta forma in energie electrica.

    Grup de masurare a energiei electrice

    Ansamblu format din transformatoarele de masurare si contorul aferent masurarii cantitatilor de energie electrica tranzactionata.

    Index I
     

    Termen

    Definitie

    Incident

    Perturbatie accidentala care apare in instalatiile de producere a energiei electrice si termice, in retelele de transport si de distributie a energiei electrice cu tensiunea peste 1 kV, care se manifesta prin modificarea starii anterioare a ansamblurilor functionale, prin abateri ale parametrilor functionali ai acestora, in afara limitelor prevazute prin reglementari sau contracte, sau prin reduceri ale puterii electrice produse pe centrala sau pe grupuri energetice, indiferent de efectul lor asupra consumatorilor si indiferent de momentul in care se produc.

    Informatii confidentiale

    Informatii de orice natura privitoare la o societate comerciala, declarate de aceasta ca nu pot deveni publice.

    Informatii privilegiate

    Informatii confidentiale, cu caracter precis, privitoare la una sau mai multe societati comerciale, care, daca sunt facute publice, pot afecta deciziile.

    Indicatori de performanta garantati

    Parametrii ai serviciului de furnizare a caror niveluri minime de calitate se stabilesc si in cazul in care nu se respecta sunt prevazute penalizari in licenta sau in contractele de furnizare.

    Indicatori de performanta generali

    Parametrii ai serviciului de furnizare pentru care se stabilesc niveluri minime de calitate urmarite la nivelul furnizorilor si pentru care nu sunt prevazute penalizari in licenta sau in contractele de furnizare in cazul nerealizarii parametrilor.

    Indicatorul "minute sistem" (MS)

    Parametru de performanta al serviciului de transport care estimeaza durata medie de intrerupere anuala prin raportare la vⲦul de consum anual:

      [minute sistem]

    unde:

    EN - este energia nelivrata datorita intreruperilor serviciului de transport, in MWh/an;

    PV - vⲦul anual de consum,in MW.

    Indice de cogenerare

    Raportul dintre energia electrica produsa prin destinderea in turbina a aburului extras pe o priza si energia termica livrata cu acesta (kWh / kWht).

    Instalatie de alimentare (bransament - la joasa tensiune – si racord la medie si inalta tensiune)

    Instalatia electrica prin care se face legatura dintre reteaua furnizorului, in punctul de racordare si instalatia consumatorului in punctul de delimitare.

    Instalatie de alimentare cu energie termica

    Totalitatea instalatiilor de producere, transport si distributie a energiei termice executate in scopul asigurarii consumatorului cu aceasta.

    Instalatie de producere a energiei termice

    Totalitatea instalatiilor care produc abur, apa fierbinte sau apa calda.

    Instalatie de transport si distributie a energiei termice sau retele termice

    Ansamblul de conducte, instalatii de pompare si de alte instalatii auxiliare, cu ajutorul carora se transporta, continuu si in regim controlat, energia termica de la producatori la consumatori.

    Instalatie de utilizare a energiei termice

    Receptor care consuma energie termica.

    Interconectare

    (Interconexiune)

    Legatura electrica sincrona sau nesincrona intre doua sau mai multe sisteme electroenergetice.

    Interval baza de decontare

    O perioada de timp de o ora cu incepere din prima secunda a orei oficiale a Romaniei.

  • 03.03.2022 11:05

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

    Index D

    Termen

    Definitie

    DASF

    Dispozitiv pentru descarcare automata a sarcinii la scaderea frecventei.

    DASU

    Dispozitiv pentru descarcare automata a sarcinii la scaderea tensiunii.

    Deranjament

    Eveniment accidental care conduce la intreruperea consumatorilor alimentati din reteaua de joasa tensiune (sub 1 kV).

    Dispecer de distributie

    Treapta de conducere prin dispecer care, prin atributiile sale, realizeaza planificarea operationala si programarea operativa, asigura autoritatea de conducere operativa si comanda operativa asupra echipamentelor si instalatiilor din retelele electrice de distributie, in conformitate cu Ordinul de impartire a autoritatii de conducere operativa asupra instalatiilor.

    Dispecerizare SEN

    Aplicarea in conditii operative (in timp real) a programarii cu asigurarea conditiilor tehnice de securitate si calitate a functionarii SEN.

    Disponibilitate

    Probabilitatea ca la un anumit moment un dispozitiv sa se gaseasca in stare de functionare.

    Disponibilitate orara

    Puterea maxima ofertata pe durata unei ore de un producator, pentru o unitate dispecerizabila de producere a energiei electrice.

    Disputa

    Diferend ce poate apare intre participantii la piata privitor la notele de regularizare.

    Distribuitor de energie elec-trica

    Persoana juridica, titulara a unei licente de distributie si detinatoare a unei retele electrice situata intr-un anumit perimetru, cu niveluri de tensiuni pana la 110 kV inclusiv, ce asigura alimentarea cu energie electrica a consumatorilor situati in acel perimetru.

    Distributie

    Transmiterea energiei electrice sau termice in scopul vanzarii ei la consumatori.

    Distributie de energie electrica

    Activitate organizata pentru transmiterea energiei electrice prin retelele cu tensiunea de cel mult 110 kV de la transportator sau producatori pana la instalatiile consumatorilor finali de energie electrica.

    Index E

    Termen

    Definitie

    Echipament de masurare

    Aparatura si ansamblul instalatiilor care servesc la masurarea puterii si energiei electrice schimbate intre participantii la piata energiei electrice.

    Energie electrica trans-portata

    Cantitatea de energie electrica activa pentru care se asigura serviciul de transport, masurata in punctul (punctele) de livrare in reteaua electrica de transport.

    Energizare in vederea restaurarii functionarii SEN

    Procedura de punere sub tensiune a elementelor de retea intr-o ordine prestabilita de restaurare, din grupuri generatoare cu capacitate de pornire fara alimentare din sistem (cu surse proprii de pornire) sau dintr-un sistem electroenergetic vecin.

    Index F

     

    Termen

    Definitie

    Fiabilitate

    Proprietatea unui dispozitiv de a indeplini o functie impusa in conditii date, intr-un interval de timp dat.

    Functionare in paralel

    (Functionare in sincronism)

    Stare de functionare a unui ansamblu de grupuri generatoare interconectate printr-o retea.

    Furnizare

    Activitatea de comercializare a energiei electrice si/sau termice.

    Furnizor de servicii de sistem

    Participant la piata care asigura pe baza de contract sau la cererea Operatorului de sistem servicii de sistem.

    Furnizor de energie electrica si/sau termica

    Persoana juridica, titular al unei licente de furnizare, care asigura alimentarea cu energie electrica si/ sau termica a unuia sau mai multor consumatori, pe baza unui contract de furnizare.

  • 04.02.2022 09:48

    Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

    Index B

    Termen

    Definitie

    Banda primara de reglaj a tensiunii

    Zona din diagrama putere activa - putere reactiva de functionare a unui generator sincron in care energia reactiva produsa/absorbita nu se plateste.

    Banda secundara de reglaj a tensiunii

    Zonele din diagrama putere activa - putere reactiva de functionare a unui generator sincron in care producerea/absorbtia energiei reactive se face cu costuri ridicate si solicitari mari ale acestuia si in care se plateste energia reactiva produsa.

    Bransament termic

    Legatura dintre o retea de distributie din circuitul secundar si un consumator de energie termica.

    Index C

    Termen

    Definitie

    CAE

    Cazan de abur energetic (de inalta presiune).

    CAF

    Cazan de apa fierbinte.

    CAI

    Cazan de abur industrial.

    Capacitate de distributie a RED (retea electrica de distributie)

    {ncarcarea maxima in conditii de dimensionare si functionare date, cu satisfacerea parametrilor de calitate ai energiei electrice in punctele de delimitare.

    Cantitate de energie electrica efectiv schim-bata

    Cantitatea de energie electrica introdusa in retele, de catre un grup sau portofoliu de capacitati, intr-un interval baza de decontare.

    Capacitate de productie contractata

    Puterea electrica neta disponibila maxima contractata.

    Capacitatea inchiriata a statiei electrice

    Cota medie anuala din puterea nominala a statiei pusa la dispozitia beneficiarului serviciilor de transformare si/sau conexiune, determinata conform “Metodologiei de stabilire a tarifului reglementat pentru serviciile de transformare si/sau conexiune ale statiilor electrice de inalta si foarte inalta tensiune”.

    Capacitatea nominala a statiei electrice

    Puterea nominala ce poate fi tranzitata prin statia electrica, in MVA.

    Caracteristici tehnice

    Totalitatea datelor si elementelor de natura tehnica, caracteristice unui …( ex.: echipament energetic).

    Centrala electrica

    Ansamblu de instalatii, constructii si de echipamente necesare pentru conversia unei forme de energie in energie electrica.

    Centru de Management Energetic

    Structura organizatorica la producatorii de energie electrica cu portofoliu complex de capacitati de producere care colecteaza, prelucreaza si transmite zilnic Operatorului comercial oferta de producere la nivel de producator.

    Cerere de racordare

    Documentul prin care se solicita accesul la reteaua electrica sau termica de transport sau distributie, conform prevederilor din Coduri, pentru acordarea Avizului tehnic de racordare la reteaua electrica sau termica de transport, respectiv distributie.

    CET

    Centrala lectrica echipata cu turbine de cogenerare.

    Centrala electrica cu ciclu combinat

    Centrala electrica echipata cu una sau mai multe turbine cu gaze si cel putin o turbina cu abur, functionand impreuna prin intermediul unui cazan de abur recuperator de caldura.

    Cod

    Colectie de reglementari pentru un domeniu specific de activitati sau instalatii din cadrul sectorului energiei electrice si termice.

    Cod comercial al pietei angro de energie electrica

    Colectia de reglementari referitoare la relatiile comerciale pe piata angro de energie electrica (definirea participantilor si a regulilor pietei: inregistrare, ofertare, efectuare plati, incheiere de tranzactii, constituire garantii, regularizari, penalitati financiare).

    Codul tehnic al retelelor/ retelei electrice de distributie/ transport

    Colectia de reglementari cu caracter tehnic prin care se stabilesc reguli si proceduri obligatorii pentru toti participantii la piata energiei, pentru planificarea, dezvoltarea, exploatarea, administrarea si intretinerea retelelor/ retelei electrice de distributie/transport.

    Cogenerare

    Producere combinata si simultana de energie electrica si termica in instalatii special realizate pentru aceasta.

    Comanda Operativa a RED

    Componenta a conducerii prin dispecer a RED, care consta in comanda exercitata ierarhizat, in timp real de catre Operatorul de distributie, referitoare la actiunile asupra echipamentelor si instalatiilor din RED, in scopul coordonarii acestora si mentinerii RED in stare normala de functionare.

    Comanda Operativa a SEN

    Componenta a conducerii prin dispecer a SEN, care consta in comanda exercitata ierarhizat, in timp real de catre Operatorul de Sistem, referitoare la actiunile asupra echipamentelor si instalatiilor din SEN in scopul coordonarii acestora si mentinerii SEN in stare normala de functionare.

    Conducerea prin dispecer

    Activitatea tehnica specifica sectorului energiei electrice, care este efectuata de unitati specializate ce au relatii de autoritate asupra participantilor la piata energiei electrice, in scopul exploatarii coordonate a instalatiilor si echipamentelor componente ale SEN care necesita o comanda unitara.

    Contingenta simpla

    Iesirea din functiune ca urmare a unei perturbatii a unui singur element din SEN, care poate fi un circuit de linie, o unitate de transformare dintr-o statie electrica, un grup generator sau un consum concentrat, in conditiile functionarii corecte a protectiilor si automatizarilor din SEN.

    Comitetul de arbitrare a diferendelor pe piata energiei electrice

    Comitet care are obligatia sa arbitreze diferendul - in cazul in care un participant la piata are obiectii privind Nota de incheiere a tranzactiilor pe piata energiei electrice - si are competenta de a emite o decizie obligatorie pentru parti.

    Concentrator

    Echipament ce asigura integrarea si/sau functii de prelucrare primara si memorare a datelor de la mai multe grupuri de masurare a energiei electrice si transmiterea automata a acestora la un punct central.

    Condensat

    Apa industriala, cu caracteristici fizico-chimice care fac obiectul normelor tehnice specifice, obtinuta prin condensarea aburului folosit ca agent termic sau ca agent de lucru in masini termice.

    Conducere operativa a SEN

    Comanda din partea Operatorului de sistem, concretizata in actiuni directe asupra echipamentelor si instalatiilor SEN, pentru determinarea functionarii coordonate si in sensul dorit a acestora.

    Consiliu de reglementare

    Organism intern ANRE, format din sefii departamentelor si prezidat de presedinte, care analizeaza si emite recomandari privind reglementarile elaborate in cadrul departamentelor ANRE.

    Consiliu consultativ

    Organism cu rol de asistare a presedintelui ANRE a carui activitate este reglementata prin Regulamentul de functionare a Consiliului consultativ ANRE.

    Consumator (final) de energie electrica/termica

    Persoana fizica sau juridica, romana sau straina, care cumpara si consuma energie electrica/ termica pentru uzul propriu si, eventual, pentru un alt consumator racordat la instalatiile sale.

    Consumator eligibil de energie electrica

    Consumatorul de energie electrica care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, a primit dreptul din partea ANRE

    sa-si aleaga furnizorul si sa contracteze direct cu acesta energie necesara, avand acces la retelele de transport si/sau de distributie.

    Contract –cadru

    Reglementare cu caracter normativ care stabileste conditiile minimale pentru relatiile comerciale dintre agentii economici din sector si dintre acestia si consumatori.

    Contract de diferente

    Contract de tip "financiar" prin care se reglementeaza conditiile de achitare a diferentelor aparute intre pretul de contract "fizic" si cel de pe piata spot ca urmare a achizitionarii de energie de pe aceasta piata.

    Contract de portofoliu

    Contract incheiat intre un producator si un distribuitor/furnizor prin care, pentru fiecare interval baza de decontare al perioadei considerate, se stabilesc cantitatile totale si preturile de vanzare/achizitie a energiei electrice.

    Contract de tip PPA

    Contracte ferme, de regula pe termen lung, incheiate intre un producator si un alt producator, Operator de distributie/furnizor pentru vanzarea/cumpararea de energie electrica angro, cu clauze asiguratorii privind cantitatile si preturile energiei contractate.

    Control / inspectie

    Verificare sistematica efectuata pentru a determina daca activitatile desfasurate de catre agentii economici din sectorul energiei electrice si termice si consumatorii de energie electrica si/sau termica se desfasoara conform cerintelor reglementarilor din domeniul energiei electrice si termice.

    Consumator captiv de energie electrica

    Consumatorul de energie electrica, care din motive de configuratie a retelei, este obligat sa contracteze furnizarea energiei cu un furnizor.

    Consumator de tip urban

    Consumatorul care utilizeaza energia termica pentru incalzirea locuintei, a birourilor institutiilor, a obiectivelor social-culturale, a spatiilor comerciale si pentru prepararea apei calde de consum.

    Consumator industrial si similar de energie elec-trica

    Consumatorul care foloseste energia electrica, in principal, in domeniul extragerii de materii prime, fabricarii unor materiale sau prelucrarii materiilor prime, a materialelor sau a unor produse agricole in mijloace de productie sau bunuri de consum. Prin asimilare, santierele de constructii, statiile de pompare, inclusiv cele pentru irigatii, unitatile de transporturi feroviare, rutiere, navale si aeriene si altele asemenea se considera consumatori industriali.

    CT

    Centrala termica.

    CTE

    Centrala electrica care utilizeaza combustibil fosil.

    Culoar de trecere (de functionare) a liniei elec-trice

    Suprafata terestra situata de-a lungul liniei electrice si spatiul atmosferic de deasupra sa in care se impun restrictii din punctul de vedere al coexistentei liniei cu elementele naturale, obiectele, constructiile, cu instalatiile etc., situate in acest spatiu.

    Cumparator de energie electrica

    Agent economic inregistrat la Operatorul Comercial la aceasta categorie care cumpara energie electrica de pe piata pentru a fi utilizata in scopuri proprii si/sau pentru a fi revanduta.

    Curba de sarcina electrica

    Variatia sarcinii electrice in functie de timp.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Continut

  • 18.01.2017 10:09

    Agende: adrese și conținut

    Nr Culoare, an Adresa Observatii/Desfiintate Perioada 1 Negru 2004 https://liviu2006.tumblr.com -   1 Albastru inchis...

Agenda grena '96- https://liviucrt.webnode.com/blog

21 Martie- Cerul văzut prin lentilă – H.R. Patapievici

III, 22. Beoțienii români                         Datoria patriotică

Un caz extrem este relatat de Plutarh în Demetrios, 10: pentru a nu fi deranjați din plăcerile lor, beoțenii, se spune, ar fi decretat patriotismul crimă de stat. ... Nu mă îndoiesc că fapta beoțienilor pare straniu de familiară multora dintre compatrioții mei. Oare nu la fel au procedat și comuniștii români? Când România a fost înstăpânită de o brutală armată de ocupație, ei au început să strige că țara a fost în sfârșit eliberată. ... Tot ce ne- a slăbit și ne- a ruinat a fost exaltat de beoțienii români ca fiind o înaltă datorie patriotică, iar vechiul patriotism, cel care ne- a ajutat să rezistăm anomiei, a fost batjocorit și stârpit cu mijloacele definitive care le sunt atât de familiare posedaților.

O umbră de îndoială

... Poate că beoțienii români au jucat cartea cea mai bună cu putință în condițiile cele mai vitrege date. În definitiv, când de Gaulle lansează apelul din 18 iunie 1940, nu era deloc sigur care opțiune va oferi un viitor mai cert Franței.

Dacă Hitler ar fi reușit să forțeze Anglia la un soi de Brest- Litovsk și nu ar fi declanșat sinucigașa aventură orientală, atunci noua ordine europeană ar fi oferit mareșalului Petain șansa de a nu fi taxat drept ”trădător”, ci drept omul care a salvat ce s- a mai putut salva dintr- o Franță măcinată de spiritul demisiunii și ruinată de înfrângere. Aici trebuie făcută o observație importantă: dacă viitorul nu este previzibil, e pentru că nu este previzibil, e pentru că nu este univoc; or, în acest caz, opțiunile politice care îl construiesc nu pot fi a priori restrânse. Vreau să să spun că o națiune nu- și poate permite să se investească unilateral și integral într- o opțiune politică dată. ... Potrivit totalitarilor, la politica lor nu există alternativă: în consecință, ei elimină toate formele de expresie politică alternative și, imediat, angajează frenetic totalitatea poporului în aventura lor. Individual vorbind, acest act este revoltător din pricina pretenției trufașe de a impune oricui să moară sau să trăiască după o lege la care este forțat să adere.

Cât privește destinul unei țări, politica unicei cărți este direct iresponsabilă. Hitler și- a antrenat fără rost poporul într- o catastrofă din care, după judecata sa, poporul german nu merita să iasă, tocmai pentru că nu s- a conformat ideilor sale (și s- a lăsat înfrânt).

Stalin și- a epuizat biologic poporul cu o fixație pentru exterminare care îl apropie mai degrabă de un jefuitor străin decât de imaginea unui șef de stat responsabil.

În ultimul său deceniu, Ceaușescu ne șuiera în urechi că destinul nostru stă sau cade împreună cu al lui: că deci, sau vom supraviețui împreună, sau vom muri îmbrățișați.

... politicienii nu au, în ultimă analiză, altă responsabilitate decât de a fi oricând în stare atât de a oferi țării destinul politicii lor, cât și datoria de a înlesni altora acest lucru, atunci când politica lor eșuează. Acest spațiu de responsabilitate definește ceea ce am putea numai prioritatea unei politici naționale. Trebuie subliniat că această politică nu are nici un conținut a priori: ea poate fi oricum și este, de aceea, un simplu dar puternic criteriu formal.

În politica mare nu există morală: este bună politica mântuirii.

În cazul lui 18 iunie, Franța avea nevoie de un viitor: în caz de victorie germană, acest viitor era Vichy; în caz de victorie aliată, Franța trebuia să fie o Franță rezistentă și acest viitor era de Gaulle.

Cine nu și- a făcut datoria? Cum poate fi caracterizată politica comuniștilor români? Au fost ei cu adevărat, în raport cu România, niște beoțieni iresponsabili? Întâi de toate, să observăm că politica dusă de comuniștii noștri nu ar fi fost înconjurată de atâta resentiment și frustrare dacă ei s- ar fi mulțumit pur și simplu să joace, ca orice români normali și responsabili, cartea viitorului României sub ocupație sovietică. ... Mă mulțumesc doar să remarc că toți comuniștii, indiferent de naționalitate, s- au comportat în primul lor deceniu de putere riguros identic: au ucis și au devastat ca niște carnasiere. Mai departe însă apar diferențele: în timp ce comuniștii de aiurea, invitați și/ sau prin resurse proprii, au acceptat destalinizarea, propriul comuniștilor noștri este că ei au respins- o cu tenacitate. Asemeni imamilor iranieni, aparatul de partid din România s- a retranșat cu obstinație într- un fundamentalism cras, ignorant și apocaliptic. Mafiotici și servili, prostrați cinic într- o formă de adulație pe care, din respect pentru orientali, mă sfiesc să o numesc asiatică, comuniștii români s- au deosebit de frații lor din celelalte democrații populare prin trei însușiri abnorme: un egoism crapulos nemăsurat, o cecitate politică stranie și o lipsă de patriotism stupefiantă. Fanarioții secolului al XVIII- lea au fost, nu încape discuție, niște fervenți patrioți, dacă îi comparăm fie cu domnii noștri fameni și degenerați, fie cu urmașii lor comuniști, ”fanarioți” din cartierul Primăverii. Pentru comuniștii români, comparația cu frații lor din alte țări este descalificantă: toate partidele frățești europene, cu excepția celui albanez, au cunoscut dezghețul intern și în interiorul corsetului comunist au putut vedea formarea unei ”clase” politice de reformiști care, în fond, a făcut posibilă, în ceasul al doisprezecelea, schimbarea pașnică a revoluțiilor de catifea. După 1980, clanul comunist internațional a suferit o anumită evoluție fatală, care a corespuns, în mare, cu reintrarea în drepturi a naturii umane pure și simple. În ceasul lor final, unii comuniști (nu și cei români!) s- au pregătit să ofere țărilor lor și un alt viitor decât cel negru, corupt și criminal, care era în vigoare. Prin faptul că partidele lor au permis o ”alternativă” internă, acei comuniști și- au făcut datoria față de un viitor care presimțeau că nu le va mai aparține. Ei bine, comuniștii români au ratat șansa istorică de a se reabilita față de țara lor (căci în fața victimelor nu se pot răscumpăra) și, în ceasul al doisprezecelea, au continuat să nu își facă datoria. Este motivul pentru care consider că putem cu toată dreptatea să îi considerăm pe comuniștii români ca pe urmașii direcți ai acelor beoțieni antici care, pentru a nu fi deranjați din plăcerile lor, au decretat patriotismul drept crimă de stat. ...

Notă: sub titlul generic de ”comuniști români”, acest articol îi vizează pe acei comuniști de care a depins în mod efectiv decizia și execuția aproape de vârfurile prăpăstioase ale puterii. Resping în mod categoric încercarea eristică de a combate ideile acestui articol cu ajutorul sofismului prezidențial, potrivit căruia comunist a fost poporul, de vreme ce carnet de membru aveau 3,8 milioane de cetățeni.

 

 

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Contact

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode