Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

22.11.2022 11:06

 

 

INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

Index S

Termen

Definitie

SCADA

Sistem informatic de monitorizare, comanda si achizitie de date a unui proces tehnologic/instalatie.

Schema normala de functionare

Schema electrica de conexiuni a echipamentelor si aparatajului primar dintr-o instalatie, retea sau sistem electroenergetic, inclusiv starea protectiilor prin relee si automatizarile de sistem aferente, aprobata de Operatorul de sistem pentru o perioada de timp determinata.

Schema normala de functionare rezulta din activitatea de planificare operationala.

Schema programata de functionare

Schema electrica de conexiuni stabilita de Operatorul de sistem pentru a doua zi, tin⮤u-se cont de situatia energetica, retragerile din exploatare si indisponibilitatile din sistem.

Scurtcircuit

Legatura galvanica accidentala sau intentionata printr-o impedanta de valoare relativ redusa intre doua sau mai multe puncte ale unui circuit care, in regim normal, au tensiuni diferite.

Sectorul energiei electrice si termice

Ansamblul agentilor economici, al activitatilor si instalatiilor aferente de producere, transport, dispecerizare, distributie si furnizare a energiei electrice si termice, inclusiv importul si exportul energiei electrice, precum si schimburile de energie electrica cu sistemele electroenergetice ale tarilor vecine.

Serviciu de distributie

Serviciu care consta in exploatarea, intretinerea, dezvoltarea retelei de distributie in scopul transmiterii energiei electrice de la producatori/operator de transport/alti distribuitori la consumatorii finali, conform contractelor incheiate, in conditii corespunzatoare de siguranta si calitate.

Servicii functionale de sistem

Serviciile desfasurate de Operatorul de sistem in legatura cu asigurarea conducerii operative a SEN in conformitate cu prevederile Codului retelei de transport si cu respectarea Ordinii de merit.

Serviciu public de distributie

Activitate prin care titularului de licenta de distributie are obligatia de a asigura accesul reglementat la reteaua de distributie, in conditii nediscriminatorii pentru toti utilizatorii.

Serviciu public de transport

Activitate prin care titularul de licenta are obligatia de a asigura accesul reglementat la reteaua electrica de transport in conditii nediscriminatorii pentru toti participantii la piata energiei electrice precum si pentru alti consumatori racordati direct la reteaua electrica de transport.

Servicii de sistem (tehnologice)

Servicii asigurate de regula de catre producatori, la cererea Operatorului de sistem, pentru mentinerea nivelului de siguranta in functionare al sistemului energetic, precum si a calitatii energiei transportate la parametrii ceruti de normativele in vigoare.

Serviciu de transport al energiei electrice

Asigurarea transmiterii unei cantitati precizate de energie electrica activa intre doua sau mai multe puncte ale SEN, prin reteaua electrica de transport si indeplinind prevederile normativelor privind siguranta si calitatea.

Serviciu de transformare si/sau conexiune

Asigurarea modificarii nivelului de tensiune si/sau transmiterii unei cantitati de energie electrica pentru beneficiar, prin elementele componente ale statiei apartinand prestatorului.

Sistem de alimentare centralizata cu energie termica - SACET

Ansamblul instalatiilor si constructiilor destinate producerii, transportului si distributiei prin retele, transformarii si utilizarii energiei termice, legate printr-un proces comun de functionare.

Sistem electroenergetic interconectat

Sistem electroenergetic format prin interconectarea a doua sau mai multe sisteme electroenergetice care functioneaza in paralel.

Sistem electroenergetic izolat

Sistemul local de producere, transport, distributie si de utilizare a energiei electrice, care nu este interconectat cu SEN.

Sistem electroenergetic national

Ansamblul instalatiilor electroenergetice inter-conectate, situate pe teritoriul tarii, prin care se realizeaza producerea, transportul, distributia si utilizarea energiei electrice.

Sistem pausal (pentru energie electrica, respectiv termica)

Metoda de stabilire a consumului de energie electrica, in functie de puterea instalata si de numarul orelor de utilizare pe tipuri de receptoare electrice.

Metoda de stabilire a consumului de energie termica, in functie de puterea termica calculata si de numarul orelor de utilizare pe tipuri de receptoare termice, de factorul de cerere sau de alte elemente derivate din acestea(nu are la baza masurarea prin contor).

Sistem de telemasurare in retea

Ansamblu de echipamente de masurare, prelucrare si transmitere a datelor care asigura concentrarea si prelucrarea informatiilor privind tranzactiile cu energie electrica pe conturul unei retele.

Situatie de avarie in SEN

Situatie in care, datorita defectarii unor instalatii si agregate energetice sau intreruperii intempestive a importului de energie electrica, nu se mai pot mentine parametrii principali in limitele normale de functionare a SEN .

Situatiile financiare

Cuprind (cu referire la activitatile ce fac obiectul Licentei precum si la cele pe care Titularul Licentei le desfasoara in afara Licentei) conturile anuale si notele la acestea. Situatiile financiare se depun, conform legii, la directia teritoriala a Ministerului Finantelor unde compania este inregistrata.

SRR

Statie de reducere racire a aburului.

Stabilitate statica

(Stabilitate la perturbatii mici)

Capacitate a unui sistem electroenergetic de a ajunge intr-o stare de regim permanent, identic cu regimul initial sau foarte aproape de acesta, in urma unei perturbatii mici oarecare.

Stabilitate tranzitorie

Capacitate a unui sistem electroenergetic de a reveni la o stare de functionare sincrona, dupa una sau mai multe perturbatii majore.

Standarde de performanta (cali-tate)

Normele tehnice, economice si operationale cu caracter obligatoriu, referitoare la parametrii de calitate ai serviciului contractat.

Stare critica

Regim stationar in care instalatia electrica sau sistemul electroenergetic functioneaza cu parametrii in afara limitelor normale.

Stare normala de functionare

 

Stare de functionare care indeplineste urmatoarele criterii:

- parametrii de functionare sunt parametri normali de functionare;

- este stare sigura de functionare.

Stare perturbata de functionare

Orice stare diferita de starea normala de functionare.

Stare sigura de functionare

Stare de functionare in care sunt satisfacute criteriul de siguranta (n-1), criteriul de stabilitate statica si conditiile de stabilitate tranzitorie.

Statie de primire

Prima statie situata pe amplasamentul sau in vecinatatea amplasamentului unui consumator, care poate fi statie electrica de transformare sau de conexiuni, post de transformare sau tablou de distributie si care indeplineste simultan urmatoarele conditii:

a) se afla pe traseul retelelor electrice de legatura dintre furnizor si consumator;

b) prin intermediul acesteia se realizeaza nemijlocit alimentarea cu energie electrica a consumatorului;

c) tensiunea primara sau tensiunea secundara a statiei este egala cu cea mai mare tensiune din instalatia de utilizare a consumatorului.

Statie de transformare

Instalatie electrica a carei functiune este de a transfera energia electrica intre doua retele de tensiuni diferite.

Statie electrica

Ansamblul de instalatii electrice si constructii anexe, destinat conversiei parametrilor energiei electrice si/sau conectarii a doua sau mai multor surse de energie electrica ori a doua sau mai multor cai de curent.

Statie termica

Ansamblul instalatiilor prin care se realizeaza adaptarea parametrilor agentilor termici la necesitatile consumului si prin intermediul caruia se alimenteaza cu energie termica unul sau mai multi consumatori. Statie termica poate fi: un punct de distributie, un punct termic, o statie centralizata pentru prepararea apei calde sau o statie de transformatoare de abur.

Subconsumator

Consumatorul de energie electrica sau termica care este alimentat de la un consumator, pe baza unui contract de furnizare energie electrica sau termica incheiat cu acesta.

Subordonare operativa

Relatie stabilita din punct de vedere operativ, intre treptele de dispecer, precum si intre treptele de dispecer si personalul de deservire operativa din centrale si statii electrice, in exercitarea autoritatii conducerii operative asupra instalatiilor si echipamentelor.

Subventionare incrucisata

Modalitate de subventionare care vizeaza transferurile de resurse provenite din vanzarile unor categorii de produse sau servicii ale unei intreprinderi pentru a sprijini activitatile acelei intreprinderi intr-o alta categorie de produse sau in alta zona.

Back

Contact

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode