Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

04.07.2022 11:07

INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

Index R

Termen

Definitie

Racord adanc de transport

Linii si instalatii electrice de inalta tensiune cu functionare radiala care deservesc unul sau mai multi consumatori, aflate in administrarea Operatorului de transport si care:

a) sunt integrate functional in reteaua electrica de distributie si,

b) prin acord intre Operatorul de transport si Operatorul de distributie sunt exploatate de catre Operatorul de distributie.

Racord termic

Ansamblul instalatiilor prin care se face legatura dintre o retea de distributie primara si o statie termica/consumator termic.

Rata de incasare

Raportul dintre valoarea facturilor incasate si valoarea totala a facturilor de incasat, pe un anumit interval de timp, pentru energia electrica vanduta de furnizori.

Raport de aprobare

(Nota de fundamentare)

Document atasat unei reglementari in care se precizeaza: cadrul legal si/sau intern pe baza caruia a fost intocmita reglementarea, scopul si domeniul de aplicare al acesteia, efecte scontate ca urmare a aplicarii reglementarii, conexiuni si implicatii cu alte legi si acte normative.

Reabilitare

Operatiuni efectuate asupra unor echipamente, instalatii sau ansambluri de instalatii energetice, dupa o perioada de functionare, cu scopul de a restabili caracteristicile tehnice si de eficienta ale acestora la un nivel comparabil cu cel initial (de proiect), dar fara modificarea tehnologiei initiale.

Regim de cogenerare

Regimul de functionare pentru turbina in care energia termica este produsa combinat si simultan cu energia electrica.

Regim de condensatie

Regimul de functionare pentru turbina cu abur in care se produce numai energie electrica.

Regim de completare

Furnizarea, de catre un titular de licenta, a energiei electrice solicitate de catre:

- un alt titular de licenta, pentru a suplini orice reducere accidentala a disponibilitatii sale in furnizarea energiei electrice unor consumatori,

- un consumator al sau, pentru a suplini deficitul aparut accidental intre necesarul total de energie electrica al acestuia si capacitatea sa ca autoproducator sau capacitatea unui alt titular de licenta de a-i furniza energia electrica in conformitate cu angajamentele contractuale existente.

Regim de limitare sau de restrictie

Situatie in care este necesara reducerea la anumite limite a puterii electrice absorbite de consumatori cu asigurarea puterii minime tehnologice de catre furnizor, pentru mentinerea in limite normale a parametrilor de functionare a sistemului energetic.

Regimuri caracteristice de functionare pentru retele

Regimuri frecvent intalnite in functionarea retelei si care prezinta interes pentru programarea sau analiza functionarii SEN, cum ar fi: varf seara sau gol noapte de iarna si de vara sau regimurile calculate pentru fiecare IBD al zilelor caracteristice.

Reglaj primar (de frecventa)

Reglaj automat descentralizat cu caracteristica statica, repartizat pe un numar mare de grupuri generatoare care asigura corectia rapida (in cel mult 30 secunde) a diferentelor intre productie si consum la o frecventa apropiata de valoarea de consemn.

Reglaj secundar (frecventa/putere)

Reglaj automat centralizat al frecventei/puterii de schimb pentru aducerea acestora la valorile de consemn in cel mult 15 minute.

Reglementare (document)

Norma/actiune cu caracter tehnic, economic, juridic sau comercial, emisa/realizata de autoritatea competenta, cu caracter obligatoriu.

Restrictii de retea (congestii)

Situatii care pot apare in exploatare, cand circulatia de putere intre doua noduri sau zone ale retelei este limitata din punct de vedere al normelor privind siguranta SEN, iar acest lucru are consecinte asupra modului in care urmeaza a fi dispecerizate unitatile de producere din cele doua zone.

Rezerva “minut”

Suma dintre rezerva de reglaj secundar, rezerva turnanta, rezerva tertiara rapida, consumul care, conform conditiilor contractuale poate fi intrerupt fara preaviz si puterea de rezerva contractata cu alte sisteme din interconexiune.

Rezerva de stabilitate statica intr-o sectiune

Diferenta intre limita de stabilitate statica in sectiune si incarcarea reala a sectiunii.

Rezerva de reglaj primar

Rezerva de putere care, la abaterea frecventei de la valoarea de consemn, poate fi mobilizata automat in 30 secunde si poate ram⮥ in functiune pe durata de minimum 15 minute.

Rezerva de reglaj secundar

Rezerva de putere electrica ce poate fi mobilizata automat intr-un interval de maximum 15 minute, la abaterea frecventei si/sau soldului puterii de schimb de la valoarea de consemn.

Rezerva tertiara lenta

Rezerva de putere asigurata de grupuri generatoare care au timp de pornire si preluare a sarcinii mai mic de 7 ore.

Rezerva tertiara rapida

Rezerva de putere asigurata de grupuri generatoare care sunt calificate pentru a realiza sincronizarea si incarcarea sarcinii in maximum 30 minute.

Rezerva turnanta

Diferenta dintre puterea disponibila a grupului in functiune si suma dintre puterea produsa, rezerva de reglaj primar si rezerva de reglaj secundar frecventa/putere a acestora.

Retehnologizare

Operatiuni de inlocuire a unor tehnologii existente, uzate moral si/sau fizic cu tehnologii moderne, bazate pe conceptii tehnice de data recenta, de varf, in scopul cresterii productiei, reducerii consumurilor specifice de energie, reducerii emisiilor poluante etc.

Retea electrica de distributie

Retea electrica de curent alternativ cu tensiunea cuprinsa intre 0,4 kV si 110 kV inclusiv, prin care se vehiculeaza puteri electrice de la nodurile sursa la punctele de racordare ale consumatorilor.

Retea electrica de transport

Retea electrica buclata de inalta tensiune de 220kV si mai mult, prin care se transporta la distanta puteri electrice importante.

Retea termica

Ansamblu de conducte, instalatii de pompare si de alte instalatii auxiliare, cu ajutorul carora se transporta continuu si in regim controlat energia termica de la producatori la consumatori.

Back

Contact

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode