Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

05.06.2022 08:59

INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

Index O

Termen

Definitie

Obiectiv energetic

Ansamblul instalatiilor, constructiilor si echipamentul aferent, care este proiectat sa produca, sa transporte, sa stocheze si sa distribuie energia electrica si/sau termica.

Oferta de producere

Oferta transmisa Operatorului comercial de catre producator prin care se precizeaza pentru fiecare dintre unitatile sale dispecerizabile: disponibilitatile orare si preturile de producere a energiei electrice, ofertele pentru servicii de sistem si modificari ale caracteristicilor statice si dinamice de functionare.

Oferta de racordare

Documentatie tehnico-economica ce cuprinde descrierea a minim unei solutii tehnice de racordare a unui consumator si estimarea costurilor necesare realizarii racordarii. Oferta se elaboreaza de regula de operatorul de distributie/transport la cererea furnizorului, iar in cazul in care nu este elaborata de operatorul de distribu-tie/transport trebuie sa cuprinda si acordul acestuia.

Operatorul comercial

Entitatea operationala a C.N. TRANSELECTRICA S.A. care asigura (mijloceste), pe piata energiei, incheierea aranjamentelor comerciale cu energie electrica, referitoare la cantitatile tranzactionate si la pret.

Operator de distributie

Entitate operationala care detine, exploateaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua electrica/termica de distributie.

Operator de sistem

Entitatea operationala a C.N. TRANSELECTRICA S.A. care asigura functionarea coordonata a instalatiilor de producere, transport si distributie (la tensiunea de 110 kV) a energiei electrice si termice, componente ale SEN.

Operator de transport

Entitatea operationala a C.N. TRANSELECTRICA S.A. care detine , exploateaza , intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport a energiei electrice.

Operatiuni la termen (forward, futures, options)

Operatiuni pentru care plata si livrarea valorilor negociate au loc la o data posterioara negocierii.

Operatiuni la vedere (spot)

Operatiuni pentru care plata si livrarea valorilor negociate se face in limitele unui timp maxim de 48 ore lucratoare.

Ordinul de impartire a autoritatii de conducere operativa asupra instalatiilor

Documentul prin care se stabileste autoritatea de conducere operativa asupra instalatiilor si modul de exercitare a acesteia.

Ordine de merit

Ordinea in care ofertantul producator de energie este luat in considerare de catre Operatorul comercial pentru acoperirea consumului de energie electrica.

Nota: se stabileste in ordinea crescanda a preturilor de ofertare pentru centrale/grupuri a caror functionare nu este impusa de restrictiile de producere existente.

Ore de gol ale SEN

Ore ale zilei in care se realizeaza, pe ansamblul SEN, cele mai mici valori ale consumului de energie electrica.

Ore de varf ale SEN

Ore ale zilei in care se realizeaza, pe ansamblul SEN, cele mai mari valori ale consumului de energie electrica.

Ore de varf de dimineata

Orele de varf de sarcina ale SEN situate in cursul diminetii.

Ore de varf de seara

Orele de varf de sarcina ale SEN situate in cursul serii.

Index P

 

Termen

Definitie

Participant la piata

Agent economic inscris la Operatorul comercial la una sau mai multe din categoriile: producator de energie electrica, cumparator de energie electrica, furnizor de servicii de sistem, precum si Operatorul de sistem, Operatorul de transport, Operatorul de distributie.

Parametri normali de functionare a SEN

Parametri care respecta simultan toate valorile limita de functionare de durata impuse de:

- parametrii tehnici de calitate pentru serviciul de transport al energiei electrice;

- Standardul de performanta pentru serviciul de furnizare a energiei electrice;

- Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice.

Performante de siguranta (ale sistemului electroenergetic)

Capacitate a sistemului electroenergetic de a asigura alimentarea cu energie electrica a consumatorilor, in conditii normate de continuitate, intr-un interval de timp dat, cu respectarea standardelor de performanta.

Perturbatie

Modificare, de origine externa sau interna, care apare la un echipament sau intr-un sistem electroenergetic si care afecteaza starea normala de functionare.

Perturbatie majora

Scurtcircuite, declansari de linii, unitati de transformare sau grupuri generatoare, care determina abateri semnificative ale parametrilor de functionare ai SEN.

PE

Prescriptie Energetica

Permis

Act tehnic si juridic, emis de autoritatea competenta, prin care se autorizeaza o persoana juridica, romana sau straina, sa puna in functiune o instalatie de producere, transport, dispecerizare si distributie a energiei electrice si/sau termice.

Piata angro a energiei electrice

Piata pe care se tranzactioneaza energia electrica si serviciile aferente intre participantii la piata, de regula prin reteaua de transport si in cantitati apreciabile.

Piata energiei electrice

Piata pe care se tranzactioneaza angro si in detaliu energie electrica.

Piata concurentiala

Piata pe care energia electrica este tranzactionata prin contracte bilaterale negociate intre parti si prin licitatie (piata spot).

Pierderi tehnice de energie

Integrala in functie de timp, pe un interval determinat a diferentei intre puterea activa totala la intrarea si respectiv la iesirea dintr-o retea, dintr-o parte de retea sau dintr-un element de retea.

Planificarea operationala

Activitate const⮤ in planificarea de catre Operatorul de sistem, pe diferite orizonturi de timp (anual, semestrial, lunar), a schemei normale de functionare a SEN si a modului de echilibrare productie–consum, cu respectarea parametrilor tehnici de calitate si siguranta.

Planul de Aparare a SEN impotriva perturbatiilor majore

Masuri tehnice si organizatorice, cu rol de a impiedica extinderea perturbatiilor in sistem si de a limita consecintele acestora.

Planul de restaurare a functionarii SEN dupa ramanerea partiala sau totala fara tensiune

Procedura de revenire la starea normale de functionare dupa o cadere partiala sau totala a sistemului

Portofoliu de capacitati de producere

Turbogeneratoarele si/sau hidrogeneratoarele aflate in proprietatea si/sau gestiunea unui producator si care sunt cuprinse individual sau grupat in programul operativ al capacitatilor de producere.

Piata reglementata

Piata pe care energia electrica este tranzactionata prin contracte de vanzare / cumparare cu cantitati ferme si preturi fixe.

Piata spot

Componenta a pietei concurentiale pe care energia electrica este tranzactionata prin licitatie in timp real.

Pretul marginal al sistemului

Pretul ultimului kWh stabilit de ordinea de merit pentru acoperirea cererii de energie electrica in intervalul baza de decontare.

Prag de eligibilitate

Consumul mediu anual de energie electrica peste care un consumator poate solicita acreditarea ca eligibil.

Pret mediu de furnizare

Valoarea medie ponderata a preturilor medii obtinute de

consumatorii finali de energie electrica.

Pretul pietei

Pretul marginal de sistem.

Privatizare

Proces de transfer al bunurilor si/sau serviciilor din proprietatea de stat in proprietate si exploatare privata.

Probabilitatea de neacoperire a sarcinii

Probabilitatea de neacoperire a vⲦului de consum in sistemul electroenergetic, cu puterea disponibila existenta, calculata pentru o perioada de un an.

Valoarea normata a acestei probabilitati este aprobata de catre Autoritatea competenta pe baza propunerii fundamentate de C.N. TRANSELECTRICA SA.

Producator de energie electrica si/sau termica

Persoana juridica, titular al unei licente de producere a energiei electrice si/sau termice, avand ca specific activitatea de producere a energiei electrice si/sau termice in scopul vanzarii.

Producator dispecerizabil

Producator de energie electrica care detine sau exploateaza unitati de producere dispecerizabile.

Producator independent de energie electrica si/sau termica

Producator de energie electrica si/sau termica, care participa, in nume propriu la acoperirea cererii de energie electrica si/sau termica si care nu detine retele de transport/distributie.

Producator nedispecerizabil

Producator de energie electrica, care detine sau exploateaza

unitati de producere nedispecerizabile.

Programare operativa

Elaborarea programului zilnic de functionare a instalatiilor de producere si transport precum si de manevre.

Program de calcul al ordinii de merit

Program pe baza caruia se stabileste ordinea de merit in fiecare interval baza de decontare in functie de cererea de energie electrica si oferta de productie si pret a produca-torilor participanti la piata.

Program de simulare a costurilor de productie (PSCP)

Program care, in functie de consumul de energie electrica prognozat pentru un interval de timp stabilit, indica cantitatea de energie electrica si costurile de producere al acesteia pentru fiecare unitate de producere.

Program pentru determinarea pierderilor de energie electrica in reteaua de transport (PDPT)

Program cu care se calculeaza circulatiile de putere activa si reactiva si pierderile in reteaua de transport aferente fiecarei configuratii a retelei si productiei de energie electrica livrata in SEN.

Punct de delimitare

Locul in care instalatiile consumatorului se racordeaza la instalatiile furnizorului si in care acestea se delimiteaza ca proprietate.

Punct de masurare

Locul de racordare a transformatoarelor de masurare la care este conectata aparatura si ansamblul instalatiilor care servesc la masurarea puterii si energiei electrice.

Punere in functiune

Totalitatea activitatilor prevazute de documentatia tehnica de proiectare si de reglementarile in vigoare pentru a demonstra ca echipamentul si sistemele tehnologice se comporta in limitele prevazute de proiect, in momentul in care se declara in functiune.

Putere contractata

Cea mai mare putere medie cu inregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenita prin contract, pe care consumatorul are dreptul sa o absoarba in perioada de consum, pentru fiecare loc de consum.

Putere disponibila

Puterea maxima pe care un grup generator o poate da cu respectarea conditiilor de siguranta mecanica si electrica.

Putere instalata

Valoarea puterii inscrise pe placuta indicatoare a unui grup de producere a energiei electrice si/ sau in documentatia tehnica emisa de fabrica constructoare.

Putere la orele de varf de sarcina ale SEN

Cea mai mare putere medie cu durata de inregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenita prin contract, pentru a fi absorbita de consumator la orele de varf ale SEN .

Putere programata

Puterea activa prevazuta a fi produsa pentru acoperirea consumului prognozat.

Putere medie contractata

Raportul dintre energia contractata intr-un interval de timp si durata acestui interval.

Putere minima de avarie

Puterea strict necesara consumatorului pentru mentinerea in functiune a agregatelor care conditioneaza securitatea insta-latiilor si a personalului.

Putere minima tehnologica

Cea mai mica putere – in regim de limitari – necesara unui consumator pentru mentinerea in functiune, in conditii de siguranta, numai a acelor echipamente si instalatii impuse de procesul tehnologic, pentru a evita pierderi de productie prin deteriorare.

Back

Contact

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode