Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

04.02.2022 09:48

INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

undefined file:///D:/Agendelucru_2020/3-Grena-96/Terminologie%20energie%20electric%C4%83%20si%20%20energie%20termic%C4%83/Terminologie%20in%20domeniul%20energiei%20electrice%20si%20al%20energiei%20termice%20Liviu.htm
INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

undefined file:///D:/Agendelucru_2020/3-Grena-96/Terminologie%20energie%20electric%C4%83%20si%20%20energie%20termic%C4%83/Terminologie%20in%20domeniul%20energiei%20electrice%20si%20al%20energiei%20termice%20Liviu.htm

Index B

Termen

Definitie

Banda primara de reglaj a tensiunii

Zona din diagrama putere activa - putere reactiva de functionare a unui generator sincron in care energia reactiva produsa/absorbita nu se plateste.

Banda secundara de reglaj a tensiunii

Zonele din diagrama putere activa - putere reactiva de functionare a unui generator sincron in care producerea/absorbtia energiei reactive se face cu costuri ridicate si solicitari mari ale acestuia si in care se plateste energia reactiva produsa.

Bransament termic

Legatura dintre o retea de distributie din circuitul secundar si un consumator de energie termica.

Index C

Termen

Definitie

CAE

Cazan de abur energetic (de inalta presiune).

CAF

Cazan de apa fierbinte.

CAI

Cazan de abur industrial.

Capacitate de distributie a RED (retea electrica de distributie)

{ncarcarea maxima in conditii de dimensionare si functionare date, cu satisfacerea parametrilor de calitate ai energiei electrice in punctele de delimitare.

Cantitate de energie electrica efectiv schim-bata

Cantitatea de energie electrica introdusa in retele, de catre un grup sau portofoliu de capacitati, intr-un interval baza de decontare.

Capacitate de productie contractata

Puterea electrica neta disponibila maxima contractata.

Capacitatea inchiriata a statiei electrice

Cota medie anuala din puterea nominala a statiei pusa la dispozitia beneficiarului serviciilor de transformare si/sau conexiune, determinata conform “Metodologiei de stabilire a tarifului reglementat pentru serviciile de transformare si/sau conexiune ale statiilor electrice de inalta si foarte inalta tensiune”.

Capacitatea nominala a statiei electrice

Puterea nominala ce poate fi tranzitata prin statia electrica, in MVA.

Caracteristici tehnice

Totalitatea datelor si elementelor de natura tehnica, caracteristice unui …( ex.: echipament energetic).

Centrala electrica

Ansamblu de instalatii, constructii si de echipamente necesare pentru conversia unei forme de energie in energie electrica.

Centru de Management Energetic

Structura organizatorica la producatorii de energie electrica cu portofoliu complex de capacitati de producere care colecteaza, prelucreaza si transmite zilnic Operatorului comercial oferta de producere la nivel de producator.

Cerere de racordare

Documentul prin care se solicita accesul la reteaua electrica sau termica de transport sau distributie, conform prevederilor din Coduri, pentru acordarea Avizului tehnic de racordare la reteaua electrica sau termica de transport, respectiv distributie.

CET

Centrala lectrica echipata cu turbine de cogenerare.

Centrala electrica cu ciclu combinat

Centrala electrica echipata cu una sau mai multe turbine cu gaze si cel putin o turbina cu abur, functionand impreuna prin intermediul unui cazan de abur recuperator de caldura.

Cod

Colectie de reglementari pentru un domeniu specific de activitati sau instalatii din cadrul sectorului energiei electrice si termice.

Cod comercial al pietei angro de energie electrica

Colectia de reglementari referitoare la relatiile comerciale pe piata angro de energie electrica (definirea participantilor si a regulilor pietei: inregistrare, ofertare, efectuare plati, incheiere de tranzactii, constituire garantii, regularizari, penalitati financiare).

Codul tehnic al retelelor/ retelei electrice de distributie/ transport

Colectia de reglementari cu caracter tehnic prin care se stabilesc reguli si proceduri obligatorii pentru toti participantii la piata energiei, pentru planificarea, dezvoltarea, exploatarea, administrarea si intretinerea retelelor/ retelei electrice de distributie/transport.

Cogenerare

Producere combinata si simultana de energie electrica si termica in instalatii special realizate pentru aceasta.

Comanda Operativa a RED

Componenta a conducerii prin dispecer a RED, care consta in comanda exercitata ierarhizat, in timp real de catre Operatorul de distributie, referitoare la actiunile asupra echipamentelor si instalatiilor din RED, in scopul coordonarii acestora si mentinerii RED in stare normala de functionare.

Comanda Operativa a SEN

Componenta a conducerii prin dispecer a SEN, care consta in comanda exercitata ierarhizat, in timp real de catre Operatorul de Sistem, referitoare la actiunile asupra echipamentelor si instalatiilor din SEN in scopul coordonarii acestora si mentinerii SEN in stare normala de functionare.

Conducerea prin dispecer

Activitatea tehnica specifica sectorului energiei electrice, care este efectuata de unitati specializate ce au relatii de autoritate asupra participantilor la piata energiei electrice, in scopul exploatarii coordonate a instalatiilor si echipamentelor componente ale SEN care necesita o comanda unitara.

Contingenta simpla

Iesirea din functiune ca urmare a unei perturbatii a unui singur element din SEN, care poate fi un circuit de linie, o unitate de transformare dintr-o statie electrica, un grup generator sau un consum concentrat, in conditiile functionarii corecte a protectiilor si automatizarilor din SEN.

Comitetul de arbitrare a diferendelor pe piata energiei electrice

Comitet care are obligatia sa arbitreze diferendul - in cazul in care un participant la piata are obiectii privind Nota de incheiere a tranzactiilor pe piata energiei electrice - si are competenta de a emite o decizie obligatorie pentru parti.

Concentrator

Echipament ce asigura integrarea si/sau functii de prelucrare primara si memorare a datelor de la mai multe grupuri de masurare a energiei electrice si transmiterea automata a acestora la un punct central.

Condensat

Apa industriala, cu caracteristici fizico-chimice care fac obiectul normelor tehnice specifice, obtinuta prin condensarea aburului folosit ca agent termic sau ca agent de lucru in masini termice.

Conducere operativa a SEN

Comanda din partea Operatorului de sistem, concretizata in actiuni directe asupra echipamentelor si instalatiilor SEN, pentru determinarea functionarii coordonate si in sensul dorit a acestora.

Consiliu de reglementare

Organism intern ANRE, format din sefii departamentelor si prezidat de presedinte, care analizeaza si emite recomandari privind reglementarile elaborate in cadrul departamentelor ANRE.

Consiliu consultativ

Organism cu rol de asistare a presedintelui ANRE a carui activitate este reglementata prin Regulamentul de functionare a Consiliului consultativ ANRE.

Consumator (final) de energie electrica/termica

Persoana fizica sau juridica, romana sau straina, care cumpara si consuma energie electrica/ termica pentru uzul propriu si, eventual, pentru un alt consumator racordat la instalatiile sale.

Consumator eligibil de energie electrica

Consumatorul de energie electrica care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, a primit dreptul din partea ANRE

sa-si aleaga furnizorul si sa contracteze direct cu acesta energie necesara, avand acces la retelele de transport si/sau de distributie.

Contract –cadru

Reglementare cu caracter normativ care stabileste conditiile minimale pentru relatiile comerciale dintre agentii economici din sector si dintre acestia si consumatori.

Contract de diferente

Contract de tip "financiar" prin care se reglementeaza conditiile de achitare a diferentelor aparute intre pretul de contract "fizic" si cel de pe piata spot ca urmare a achizitionarii de energie de pe aceasta piata.

Contract de portofoliu

Contract incheiat intre un producator si un distribuitor/furnizor prin care, pentru fiecare interval baza de decontare al perioadei considerate, se stabilesc cantitatile totale si preturile de vanzare/achizitie a energiei electrice.

Contract de tip PPA

Contracte ferme, de regula pe termen lung, incheiate intre un producator si un alt producator, Operator de distributie/furnizor pentru vanzarea/cumpararea de energie electrica angro, cu clauze asiguratorii privind cantitatile si preturile energiei contractate.

Control / inspectie

Verificare sistematica efectuata pentru a determina daca activitatile desfasurate de catre agentii economici din sectorul energiei electrice si termice si consumatorii de energie electrica si/sau termica se desfasoara conform cerintelor reglementarilor din domeniul energiei electrice si termice.

Consumator captiv de energie electrica

Consumatorul de energie electrica, care din motive de configuratie a retelei, este obligat sa contracteze furnizarea energiei cu un furnizor.

Consumator de tip urban

Consumatorul care utilizeaza energia termica pentru incalzirea locuintei, a birourilor institutiilor, a obiectivelor social-culturale, a spatiilor comerciale si pentru prepararea apei calde de consum.

Consumator industrial si similar de energie elec-trica

Consumatorul care foloseste energia electrica, in principal, in domeniul extragerii de materii prime, fabricarii unor materiale sau prelucrarii materiilor prime, a materialelor sau a unor produse agricole in mijloace de productie sau bunuri de consum. Prin asimilare, santierele de constructii, statiile de pompare, inclusiv cele pentru irigatii, unitatile de transporturi feroviare, rutiere, navale si aeriene si altele asemenea se considera consumatori industriali.

CT

Centrala termica.

CTE

Centrala electrica care utilizeaza combustibil fosil.

Culoar de trecere (de functionare) a liniei elec-trice

Suprafata terestra situata de-a lungul liniei electrice si spatiul atmosferic de deasupra sa in care se impun restrictii din punctul de vedere al coexistentei liniei cu elementele naturale, obiectele, constructiile, cu instalatiile etc., situate in acest spatiu.

Cumparator de energie electrica

Agent economic inregistrat la Operatorul Comercial la aceasta categorie care cumpara energie electrica de pe piata pentru a fi utilizata in scopuri proprii si/sau pentru a fi revanduta.

Curba de sarcina electrica

Variatia sarcinii electrice in functie de timp.

Back

Contact

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode