Terminologie utilizata in reglementarile emise in domeniul energiei electrice si al energiei termice

05.05.2022 11:09

INDEX DE TERMENI SI ABREVIERI DIN REGLEMENTARILE EMISE IN DOMENIUL ENERGIEI ELECTRICE SI TERMICE

Index L

Termen

Definitie

Licenta

Actul tehnic si juridic emis de autoritatea competenta, prin care se acorda o permisiune unei persoane juridice, romane sau straine:

- de exploatare comerciala a instalatiilor autorizate de producere, transport, stocare, dispecerizare, distributie si masurare a energiei electrice si/ sau termice;

- de furnizare (comercializare) a energiei electrice sau termice .

Licitatie de energie electrica

Actiune prin care se stabileste pretul energiei electrice pe piata spot.

Limita de stabilitate statica in sectiune

Puterea activa maxima de calcul transferata printr-o sectiune a SEN, pentru care se pastreaza rezerva de stabilitate statica normata.

Loc de consum

Amplasamentul instalatiilor de utilizare ale unui consumator, inclusiv a subconsumatorilor sai, unde se consuma energia electrica sau termica furnizata prin una sau mai multe instalatii de alimentare. Un consumator poate avea mai multe locuri de consum.

Liberalizare

Proces ce urmareste deschiderea pietei si promovarea concurentei intre agentii economici din sectorul energiei electrice, producatori si furnizori.

Index M

 


Termen

Definitie

Mentenanta

Ansamblul tuturor actiunilor tehnice si organizatorice care se executa asupra instalatiilor si componentelor acestora pentru mentinerea sau restabilirea capacitatii de a-si indeplini functia pentru care au fost proiectate.

Metodologie

Ansamblu de reguli si principii normative, emis de autoritatea competenta, aplicabil in solutionarea unor probleme specifice sectorului energiei electrice si termice.

Monitorizare

Masurare/ determinare continua a unor indicatori si raportare a acestora la un set de valori prestabilite, in scopul de a identifica deviatii sau exceptii de la rezultatele normale sau anticipate.

Monopol natural

Domeniu de activitate in care conditiile sunt de asemenea natura incat este mai economic sa se asigure un bun sau un serviciu necesar de catre o singura firma decat de mai multe.

 

Index N

Termen

Definitie

Nivel de siguranta

Capacitatea de a asigura continuitatea in alimentarea cu energie electrica sau termica a consumatorilor, caracterizata prin indicatori (medii sau maximi, corespunzatori unui anumit nivel de risc) determinati in punctele de delimitare.

Normativ de limitare

Normativ de limitare, care cuprinde consumatorii principali pe transe de limitare si puteri reduse, aplicat in situatii exceptionale.

Nod de injectie

Statie electrica in care un participant la piata livreaza energie electrica in reteaua de transport.

Normativ de deconectare manuala

Normativ de deconectare manuala, cuprinde consumatorii principali pe transe de deconectare si puteri deconectate, aplicat in situatii exceptionale.

Norma tehnica

Instructiune scrisa, emisa de autoritatea competenta, cuprinz⮤ conditii tehnice ce trebuie respectate la proiectarea, verificarea , executarea, exploatarea, intretinerea si repararea unui sistem tehnic apartin⮤ sectorului energiei electrice si termice.

Nota de fundamentare

(Raport de aprobare)

Document atasat unei reglementari in care se precizeaza: cadrul legal si/sau intern pe baza caruia a fost intocmita reglementarea, scopul si domeniul de aplicare al acesteia, efecte scontate ca urmare a aplicarii reglementarii, conexiuni si implicatii cu alte legi si acte normative.

Nota de regularizare

Nota intocmita de Operatorul comercial prin care se stabilesc:

- cantitatea de energie vanduta sau cumparata suplimentar fata de contractele de portofoliu, platile asociate acesteia;

- platile suplimentare sau incasarile pentru serviciile de transport;

platile/ incasarile suplimentare pentru serviciile de sistem cumparate/ vandute, pe categorii de servicii;

- suma totala ce trebuie platita pentru luna de contract si agentii economici intre care aceasta trebuie impartita.

Nota finala de regularizare

Nota de regularizare emisa de Operatorul comercial nu mai tarziu de 15 zile financiare de la sfarsitul lunii de contract.

Nota initiala de regularizare

Nota de regularizare emisa de Operatorul comercial nu mai tarziu de 5 zile financiare de la sfarsitul lunii de contract.

 

Back

Contact

Blog

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

© 2012 All rights reserved.

Creați un site gratuitWebnode